Belföld

A vádlottak padján a Népszabadság tulajdonosa

Hétfőn ezért nem ért rá budapesti médiabotrányokkal foglalkozni Heinrich Pecina.

Az osztrák Kurier írta meg, hogy a Mediaworks tulajdonosa egy osztrák bíróságon, a vádlottak padján ült, amikor megbízottainak tárgyalniuk kellett volna a Népszabadság szerkesztőségével. Heinrich Pecina hétfőn egy másik ügyben elismerte a bűnösségét a bíróságon, de a Kurier méltatlanak nevezi szerepét Orbán Viktor médiaháborújában is.

A lap szerint a Budapesten dúló médiavihar közepette az üzletember hétfőn a vádlottak padján ült Klagenfurtban, a Hypo Alpe-Adria Bank perében. Beismerte, hogy törvényellenes módon, 4,3 millió euró értékben három hamis számlát állított ki, de azt mondta, már sajnálja, megbánta ezt. Az eljárás hűtlen kezelés miatt indult a bank vezetője ellen a 4,3 millió euró kifizetése miatt. A korábbi gyanú szerint a Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partnersnek utalták át a pénzt furcsa körülmények között készült tanulmányokért. Pecina esetében megállhat a bűnrészesség vádja.

A lap felidézi, hogy a Mediaworks tulajdonosa két hete vette meg a Pannon Lapok Társaságát, ami az ügylet bírálói szerint furcsa, korábban ez versenyjogba ütközött volna. A kritikusok feltételezik, a kormány azzal a feltétellel adott hirtelen zöld jelzést, hogy cserébe elnémul a Népszabadság, amelyet előzőleg a hatalom kivéreztetett.

Mint korábban megírtuk, idehaza a fideszes Tényi István a Fővárosi Főügyészséghez fordult a Népszabadság bezárása miatt. Bejelentést tett ismeretlen tettes ellen tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt. Szerinte akár bűncselekmény is lehet, hogy a Népszabadságra felvett hitelből a Mediaworks megvette a Pannon Lapok Társaságát, miközben bezárta azt a lapot, amelyet az MKB zálogjoga terhel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik