orbán viktor szotyizik (orbán viktor, szotyi, )
Belföld

A társadalom kiköpi a sajtószabadságot, mint Orbán a szotyihéjat    

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 12. 11:38

Egykori főszerkesztője nem brutálisnak, inkább hisztérikusnak tartja a Népszabadság bezárását.

A 168 Órának Eötvös Pál azt mondja, azzal számolt, hogy előbb-utóbb bezárják a lapot. A módszer lepte meg. Az sokkolta. A hírt egy barátjától tudta meg, érzelmileg felkavarta személyes érintettsége és egykori kollégái miatt.

Mégsem a brutális a legpontosabb kifejezés erre, inkább egy hisztérikus reakcióról van szó. Ez nem egy gonosz és ravasz hatalom gondosan kiszámított lépésének tűnik, biztos vagyok benne, hogy eredetileg nem így volt megírva a Népszabadság megszüntetésének forgatókönyve. Valószínűleg létezett egy ennél szofisztikáltabb változat is, amely jóval kisebb botrányt kavart volna. Az érintett urak – olvasva a lap elmúlt hetekben megjelent számait – egyszerűen elveszítették az önuralmukat. Az egész szcéna végtelenül ostobának tűnik.

Szerint a sajtószabadság viszonylagos, és ma már nem is annyira érdekes.

„A rendszerváltozás eufóriájában a sajtószabadságról azt hittük, azt jelenti, hogy bármiről bármit megírhatunk. Ez egyike volt a tévképzeteinknek. Időbe telt, mire rájöttünk, hogy a sajtószabadságnak olyan tényezői is vannak, mint a tulajdonos, az üzlet, a társadalom. Hiába írja meg az újságíró, amit fontosnak gondol a világról, ha nincs befogadó. Ma nem kedvez a korszellem az értékalapú újságírásnak. A korszellem bezárkózó, a korszellem elutasító, a korszellem indulatos. A magyar társadalom jelenleg nem igényli a sajtószabadságot. Kiköpi, mint a miniszterelnök a szotyolahéjat.”

Az egykori főszerkesztő szerint a mostani eset nem hasonlítható össze azzal, amikor a rendszerváltozás idején a megszűnés szélén állt a Népszabadság, mert akkor egy olyan szakmai befektető (a német Bertelsmann) szerezte meg a többségi tulajdont, amellyel a hazai politikai elit nem mert ujjat húzni.

Eötvös Pál szerint az újság abszolút piaci alapokon működött, hosszú időn át rentábilis volt. 2004-ben – amikor távozott – 2,4 milliárd forint tartaléka volt a bankban. A Népszabadságtól azért távozott, mert az akkori tulajdonos képviselői – költségmegtakarításra hivatkozva – pontosan megjelölték, melyik kollégától kell megválnia, milyen beosztást kell megszüntetnie. Ezt nem vállalta, ezért bántja, hogy a szerkesztőségben többen úgy érzik, cserbenhagyta a lapot.

Az egykori főszerkesztő szerint hamis az a fideszes érvelés, hogy a Népszabadság sorsáért súlyos felelősség terheli az MSZP-t, a párt is kényszerpályán mozgott, amikor eladta a tulajdonrészét. Annak idején vezető szocialista politikusok gyakran kérték számon rajta, miért ennyire kritikusak az MSZP-vel, amikor a párt is tulajdonosa az újságnak.

Folyamatosan sértődöttek voltak. Ez a helyzet persze nem hasonlítható össze azzal, ahogy a jelenlegi kormánypártok letarolják a nyilvánosságot.

Az orbáni szotyizás – mint stílus – romboló hatását korábban szóvá tették már többen, jelezve, hogy a hatalom személyiségtorzító hatásának csak a legkiválóbbak tudnak ellenállni. Orbán maga a minta a megmaradt fideszes vezetőknek, akik éppen ezért lehetnek helyükön. Orbán Viktor nemcsak nekik ad felmentő viselkedésmintákat, hanem a népnek is. Mára beérett a „gyümölcse”, hogy nem ellenfélnek, hanem ellenségnek tekinti azt, aki nem ért egyet vele.

Orbán-rezsim igazi hungarikum

Jakab Attila vallástörténész néhány éve a Le Monde Diplomatique magyar kiadásában hosszan írt arról, hogy az Orbán-rezsim szellemi alapját a „barát-ellenség” ellentétpár határozza meg. Az erkölcsnek nincs köze sem joghoz, sem politikához, gyakorlatilag minden jogszerűvé tehető. Szerinte a rendszerben a magyar társadalom nem elhanyagolható része önmagára ismer, azonosul vele, ahogy azt el is várják tőle. Lecsapódik mindaz, amiről alig-alig akar valaki tudomást venni: a felszínesség, a középszerűség, a féltudás kultusza, amely ugyanakkor a saját kiválóságába és megfellebbezhetetlen igazságába vetett mélységes meggyőződéssel párosul.

Magyarországon szinte lehetetlen mindennemű racionális párbeszéd, nincsen érdemi tudományos és szakmai közélet, valamint nagyon nagy a fogékonyság a kirekesztésre, a címkézésre, a gyűlöletre és a lejáratásra. Itt nem irányzatok, hanem hitrendszerek feszülnek egymásnak. A kiszámíthatatlanság, kiszolgáltatottság, egzisztenciális bizonytalanság, valamint a nemzetiidentitás-krízis mindezt fokozza, mert az ember azon meggyőződését erősíti meg, hogy individuumként, polgárként halálra van ítélve, csakis valamelyik kollektíva tagjaként, alattvalóként vannak esélyei a túlélésre.”

 Jakab szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerében “az imádat tárgya maga Orbán Viktor, aki minden hatalom forrása”. 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.