Belföld

TASZ: alkotmányellenes törvénymódosítással titkolnák a stadionpénzeket

Ez az a törvényjavaslat, amit a szocialisták is megszavaztak.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alkotmányellenes az a törvény, amely alapján adótitok lesz, hogy ki mennyi adókedvezményt vett igénybe, illetve mennyit fizetett az államkassza helyett például egy fociklub számlájára.

Januárban a Népszabadság írt arról, hogy a 300 milliárd forintot is átlépheti idén az az összeg, amelyet a vállalkozások leírhatnak a társasági adójukból, mert azokkal sportcsapatokat támogatnak. Ezt köznapi nevén tao-pénznek hívják.

A legtöbb ilyen támogatás a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához jut,

januárig 11,1 milliárd forint.

Mivel ezeket a pénzeket eredetileg az állam kapta volna, logikus lenne, hogy átláthatóan kezeljék.

Ugyanakkor keddi ülésén az Országgyűlés elfogadta az adótitok körét kiterjesztő törvénymódosítást, ami alapján

a jövőben adótitoknak minősül, hogy ki, milyen összeggel, kit támogatott, és mennyi adókedvezményt vett igénybe.

Koncsik Anita, a TASZ szakértője a hvg.hu-nak azt mondta, ez a törvény súlyosan korlátozza az államháztartásból kiáramló közpénzek felhasználásának és elszámolhatóságának nyilvánosságát, így a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő, az Alaptörvényben is rögzített alapjogot sérti. A szakértő szerint

nem egyszerű magánadományról van szó, hanem a támogatottakhoz irányított közpénz-transzferről, ami nem lehet üzleti titok.

Bár az MSZP-s Burány Sándor a parlamenti vitában bírálta a javaslatot, a szocialista párt frakciójának tagjai is egy emberként szavazták meg azt. Utána közleményt adtak ki, amiben azt írták, bocsánatot kérnek a tévedésükért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik