Belföld

Orbán benyújtotta az Alaptörvény-módosítást

Ahogy Orbán ígérte, hétfőn, a szabadságáról ugyan, de tényleg a parlament elé került (.pdf) a népszavazás utáni, immár a hetedik alkotmánymódosítás. Ahogy Orbán írja, a kormány megtárgyalta és elfogadta a módosító szövegét, amit most a Ház elé terjeszt.

A Nemzeti Hitvallást azzal egészítenék ki, hogy

Vállaljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége.

Az Alaptörvényben rögzítenék, hogy:

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Továbbá: idegen állampolgár – ide nem értve az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárait – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján lehet.

Az EU-s szerződések és a tagállamok viszonya az alábbi résszel egészül ki:

parlament.hu
parlament.hu

Orbán az indoklásban azt írta, 2015-ben példátlan mértékű népvándorlási hullám érte el Európát, az integráció pedig megoldhatatlan feladat elé állította Európát, a terrorveszély is növekedett. A módosító 3,3 millió ember nem szavazata miatt született, ami közjogi erővel ruházta fel az Országgyűlést.

Parlament
parlament.hu

A módosítóról  Orbán azt mondta:

Szép szöveget alkottunk. Ez javára válik a magyar alkotmánynak és egyértelműen kifejezi az emberek akaratát.

A kormányfő korábban arról beszélt, minden parlamenti képviselő támogatására számít azon módosításhoz, amely egyértelműen kimondja, Magyarországra idegen népességet nem lehet betelepíteni.

Arról is beszélt, hogy a módosítás azt is tartalmazza: akkor szerezhet jogot valaki arra, hogy Magyarországon éljen, ha egyedi kérelmét a magyar parlament által meghatározott jogszabályi rendben elbírálták. Tehát nincsen sem csoportos, sem egyéni betelepítés.

*

A módosító elfogadásához Orbánnak kétharmadra van szüksége, ami nincs neki a Fidesz-KDNP részéről. Az MSZP korábban jelezte, nem vesznek részt a módosító megszavazásában, a DK mostantól kivonul a Parlamentből, a Jobbik pedig csak a saját módosító javaslatát szavazná meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik