Belföld

Fideszes képviselők is kiakadtak a Népszabi ledózerolásán

Baltás pártközeliekről panaszkodnak kormánypártiak, közben a Népszabi korpuszának árnyékában módosul a gránitszilárdságú. Meglepetésre Halász Judit mondja meg a tutit. Parlament.

Pénteken még azt hittük, hogy nyugis kis kvóta-népszavazási levezetéssel telik majd a hétfői parlament:

beadódik az ígért alaptörvény-módosítás, Orbán századszor mondja el, hogy meghajol a népakarat előtt, a kerdem Harrach Péter szemébe könny szökik, ahogy a kormány bölcsességén lamentál, Vona ismét lemondásra szólítja fel a kormányfőt, az LMP-nek nem sikerül fölszólalnia, a szocik hörögve nevetik ki az egész cirkuszt, a gyurcsányisták meg jól kivonulnak.

Nagyjából így is zajlott ma minden, azzal plusszal, hogy közben kiderült: a négy DK-s úgy kivonul, hogy vissza se jön, ha meg mégis, csak annyira, hogy egyszer-egyszer keresztbe tegyen kétharmados törvényjavaslatoknak, illetve ezek híján évente egyszer gombot nyomjon, különben elveszítené országgyűlési mandátumait.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Hold, Föld

A gyurcsányista impulzivitás oka a hétvégén kirobbant Népszabadság-botrány. Azok kedvéért, akik ezekben a pillanatokban tértek vissza a Holdról: a lapot kiadó Mediaworks  felfüggesztette a Népszabi nyomtatott és internetes formában történő kiadását úgymond “az új koncepciókialakításáig, illetve megvalósításáig”. Megy a hadova, hogy finanszírozhatatlan a veszteség (tavaly bő százmillió eredményt produkált a cég), meg hogy ez “független, üzleti döntés”, miközben egyértelmű, hogy az egykor részben MSZP-tulajdonban lévő lap politikai kinyírása zajlik (zajlott).

Kommunikációs napalm volt a tűzre, hogy Németh Szilárd rezsibiztos a következő nyilatkozattal örvendeztette meg nemzetünket:

Szerintem már épp itt volt az ideje, hogy bezárjon a Népszabadság váratlanul, nekem ez a szerény véleményem. A Szabad Nép volt az elődje ennek a lapnak, úgy is viselkedik egyébként, tehát, én nem fogok krokodilkönnyeket hullatni a Népszabadságért.

Szóval ilyen előzményekkel indult a hétfő a t. Házban.

Kósa nem tudja, mit kezdjen a bezárt lappal

A folyosón az újságírók még az ülés kezdése előtt sorra gáncsolták el a kormánypárti politikusokat, mi csupán egy dialógust osztunk meg önökkel, az alany Kósa Lajos.

– Sajnálja a Népszabadságot?

– Mit tudnék csinálni vele?

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Na és még egy mondat a trappból nyilatkozó Csepreghy Nándortól:

Aki azt gondolja 2016-ban, egy printmédium lététől függ a politikai napirend, az a kilencvenes években ragadt.

Pár dolog kinő ebből a mondatból, ha fölnézünk a mai napból, elgondolkodunk rajta.

Osztás

Eközben odabent a patkóban az LMP Népszabit osztogatott, poénnak jó.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A szocik frakcióvezetője, Tóth Bertalan első napirend előtti felszólalóként azt közölte a Házzal, hogy az alkotmánymódosításban nem vesznek részt, nem vitáznak, nem szavaznak. Aztán persze népszabizott is:

Önök újabb szöget vertek a sajtószabadság koporsójába.

Végül megtudhattuk, hogy Orbán Viktor kleptokráciájának felszámolása érdekében javaslatcsomagot dolgozott ki az MSZP, ugyanis azt akarja a párt, hogy ne újságokat zárjon be a hatalom, hanem tolvajokat.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Csak azt mondom: Dömötör

Válaszul Dömötör államtitkár arról beszélt, hogy a kormány nem avatkozhat magánvállalkozások gazdasági döntéseibe, mert bizony az lenne a sajtószabadság megtiprása. Dömötör minden szava arany, de nem tudunk olyan gyorsan gépelni, hogy minden unciáját megosszuk önökkel, így csupán egyetlen sajátos dömötöri párhuzammal örvendezünk.

Hol voltak önök akkor, amikor egy baloldali miniszterelnök egy jobboldali lap előfizetéseinek lemondására szólított fel?

Dömötör, ki az utóbbi hónapokban minden pökhendit bevet annak érdekében, hogy a kedvelhetetlen politikusok közé emelkedjen, válasza közben kis piros helikoptert kapott a szoci Bangónétól. Mondat közben érkezett hozzá a képviselő asszony, ettől szava szakadt az államtitkárnak, ám amint felfogta (gyorsan), mi is történik vele, így szólt a helikopterező kolleginájának:

Tegye le!

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

És: Bangóné, pilótaerényeket csillogtatva, letette.

A hangulat ekkorra a tetőfokára hágott, még szerencse, hogy némi késéssel a terembe érkezett Kövér házelnök, aki átvette az ülésvezetést, és tekintetét, valamint verbalitását bevetve lecsöndesítette a zajos, háborgó ellenzéket.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Stílustalanság

Amúgy ne tessék azt gondolni, hogy minden fideszes tapsol a Népszabi ledózerolásának. A folyosón sikerült pár szót váltanunk egy jeles kormánypárti politikussal, alább a monológja.

Habony és politikusbarátai azzal etetik a miniszterelnököt, hogy ha nem lesz ellenzéki média, akkor az ellenzék nem tud kellemetlenkedni a Fidesznek. Hülyeség! Baltát adtak a kezükbe, és ettől mindenhol rönköt látnak. Ostobaság azt gondolni, hogy nekünk az jó, ha nincs Népszabadság. Ráadásul nyilván az a dolog vége, hogy meglepődnek a felháborodáson, Orbán odaszól nekik, aztán mégis csak lesz valami Népszabadság. Vajon miért jó nekünk ez a cirkusz?! Mi értelme? Ráadásul őrült stílustalanság így próbálni tönkretenni egy ma már ugyan nem túl nagy hatású, de patinás lapot.

Azért ez nem rossz duma.

Míg mi a folyosón háttereztünk, Kósa Lajos vehemensen arról beszélt a patkóban, hogy “az MSZP tehet a Népszabadság sorsáról”, mégpedig azért, mert a 2010-es választási buktája után eladta a lapot egy vállalkozónak.

Fölszállunk a Nap fölé

Az interpellációk közül hadd emeljük ki Burány Sándor hozzászólását, melyben arról érdeklődött az adóemelésekről szóló szoci politikus, hogy „csak nem újabb helikoptertúrára gyűjtenek, államtitkár úr, már ha érti, hogy mire utalok”.

Válaszul a megszólított Tállai András az MSZP népszerűtlenségére hivatkozva szerénységre intette a Burányt.

A szoci Kunhalmi Ágnes pedig Kövér felé fordulva a Népszabadság egy példányt lóbálva azt kérdezte: „Az újságok után a pártokat is betiltják, elnök úr?!”

Az elnöki válasz:

Innen fentről nézve se áll jól a képviselő asszonynak, ha kiabál!

Kunhalmi Ágnestől már a folyosón informálódtunk az afférról, s ő ekképpen kommentált:

Hamarosan küldök Kövérnek egy levelet, benne egy 1997-es jegyzőkönyv arról, hogy házelnök úr annak idején hogyan kiabált be többször is Horn Gyulának.

Kövér tényleg bekiabált

Valóban. Íme egy szakasz a parlamenti jegyzőkönyvből, tizenkilenc évvel ezelőttről, bizonyítandó, hogy Kövér Lászlót olykor odalent is elragadta a hév:

“Vegyék már figyelembe, hölgyeim és uraim, hogy most nyílt vitát, vádaskodást és a többit folytatni árt a Magyar Köztársaság érdekeinek! Higgyék már el! Az, ami az elmúlt hetekben történt, elfogadhatatlan. (Dr. Kövér László: Szerintünk is elfogadhatatlan!) Megnehezítik, sőt ellehetetlenítik a tárgyalódelegáció sikerét, és előnytelen helyzetbe hozzák a partnert. Legyenek kedvesek ezt figyelembe venni. Vegyék már észre, hogy Bős rendezésének, a Duna rendezésének ügye már nem a rendszerváltás egyik eszköze – elmúlt az az időszak! (Dr. Kövér László: A restauráció eszköze!)

Az interpellációk végére fölültünk a karzatra, s annyit láttunk, hogy Sallai R. Benedek kérdez. Azt már a parlamenti napirendből kotortuk ki, hogy felszólalásának tárgya az állami föld. Utóbbit akár hallhattuk volna is, de olyan üvöltözést nyomtak le az SRB-vel szemben ülő fideszesek, hogy az MSZP főbekiabálói is megnyalhatnák a kontinens összes szegfűjét. Kövér ekkor már távozott, helyét Latorcai János vette át.

Halász Judit a jövőbe lát: Helikoffer!

Az azonnali kérdésekre szokás szerint kiürült a patkó, mi is csupán azt jegyeztük fel, hogy föltűnt odabent a magát a minap lehelikopterező Rogán Antal.

Benézett ma a jegybank alelnöke is, mit benézett!, lediktálta Matolcsy György állandó lakcímét.

Tessék:

8172 Balatonakarattya, Köztársaság utca 26.

Történt, hogy a zöld Schmuck Erzsébet a „Használja-e nemzeti bank elnöke a Bankszövetség elnökének lakását, és milyen alapon?” címmel tett fel kérdést elvileg Matolcsynak. A jegybankelnök a helyettesét, Nagy Mártont küldte maga helyett, aki kinyilvánította: senkinek semmi köze Matolcsy magánéletéhez, válásához, semmijéhez, az egyetlen közérdekű adat az állandó lakcím.

nagyalelnök-mnb

Vagyis sose tudjuk meg, Matolcsy fizet-e bérleti díjat azért a lakásért, melyet az elvileg az ő felügyelete alatt álló Unicredit Bank elnökétől, Patai Mihálytól kapott kölcsön, s melyet piaci alapon nagyjából havi egymillió forintért bérelhetne.

Ha jól vesszük kézbe, bizony ez a kecóügy is helikopterezés. Mi mással is köszönhetnénk el, mint Halász Judit Helikoffer című dalával?

Nem, nem Helikopter, hanem Helikoffer! Bravó! Le a kalappal a NER rendszerét belülről propellerező kofferezés és a helikopterezés előtt sok évvel született dalban bújó (öntudatlan) politikai szuperutalás előtt.

Kézcsók a művésznőnek.

Három szakaszt citálunk a műből, gyémánt minden sora.

Koffer nem túl nagy, de jól repül,
És műszerfal, meg kormány van belül
Ha jól behúzod a lábadat
A szíjjal bekötheted magad
És magunkra zárjuk a fedelét fölül

Magasra száll a helikoffer velünk,
Az egész világ kitárul nekünk,
Felszállunk a nap fölé,
A fényes csillagok közé,
A tejúton végig helikofferezünk

Ne tudja senki meg, ha elmegyünk,
Először majd a Holdra érkezünk,
A Holdon leszáll a kofferünk,
S a tévén keresztül üzenünk,
Hogy egyétek meg a vacsorát nélkülünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik