Belföld

Hétfőn biztosan nem lesz Népszabadság

A szerkesztőség előtt gyűltek össze, szerettek volna bejutni a munkahelyükre, de holnap sem a lap nem jelenik meg, sem a nol.hu nem indul újra. Élőben jelentkeztünk.

Vasárnap 14 órakor a Népszabadság szerkesztősége megpróbált bejutni a Bécsi út 122-124. alatti munkahelyére. Nem sikerült, annyival kellett beérniük, hogy holnapra, azaz hétfő 14-15 óra között időpontot kaptak jogi ügyeik intézésére, amikor jogászok is velük tarthatnak. Ismét elhangzott, hogy jó lenne, ha minden munkatárs megjelenne, “ez lenne a tárgyalási alap”.

Csak Murányi András főszerkesztő mehetett be a tulajdonossal tárgyalni. Órák múlva jelentették be: hétfőn sem a Népszabadság nem jelenik meg, sem a nol.hu nem indul újra.

Azt nem tudni, hogy a már elkészült, a jegybankelnök “barátnőjének” ügyeihez vagy Rogán Antal helikopterezéséhez hasonló nagy sztoriknak belengetett cikkek valahol máshol megjelennek-e.

A Népszabi Szerkesztőség Facebook oldalon írták, vasárnap is elmentek munkahelyükre, hátha bemehetnek dolgozni. “Az ajtó zárva, de mi megvárjuk, hátha kinyitják, akkor elkészítjük a Népszabadság holnapi számát.”

Élőben

Az épületbe csak Murányi András főszerkesztőt és a vele együtt, az üzemi tanács és a szakszervezet nevében érkező munkatársakat engedték be. Ők tárgyaltak a tulajdonos Mediaworks vezetőségével.

A hvg.hu szerint az érdekképviseletisek bele sem kezdtek a tárgyalásba: a TASZ jogászával akartak részt venni a megbeszélésen, de a kiadó ebbe nem ment bele, mondván, nekik nincs ott a jogászuk. Murányi András ezért egyedül tárgyal tovább arról, hogy hétfőn megjelenhessen a lap.

Élőben a helyszínről:

Szombaton a Kossuth téren

Szombaton a Kossuth téren gyűlt össze nagy tömeg. A 24.hu helyszíni tudósítója szerint több ezer ember jelent meg a Parlament épülete előtt szolidaritást vállalva a Népszabadság újságíróival. Sok tüntető a családjával érkezett, rengeteg volt a riporter is – részleteket itt olvashat.

A Népszabadság kiadója, a Mediaworks szombattól függesztette fel a nyomtatott lap és a Népszabadság Online kiadását “a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig” – állt a hivatalos közleményben. Sokak szerint a felfüggesztés a tulajdonosváltással állhat összefüggésben: ez ügyben vásárlóként Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, illetve a Duna Aszfalt leánycégét is emlegették pletykaként a piacon – részletek itt.

Azóta több hazai és külföldi lap, civilek és a parlamenti pártok is megnyilvánultak az ügyben. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Twitter-bejegyzésében magyarul fejezte ki szolidaritását a Népszabadság kiadásának felfüggesztése ellen. A Népszabadsággal kapcsolatos eddigi információkat, nyilatkozatokat, a főszerkesztő és a politikusok véleményét ide kattintva találja időrendben.

Olvasói sztorik