Belföld

Milliárdos csellel szerezhetett hitelt a műtrágyás cég, a KEHI fülön csípte

deviza, hitel gif (Array)
deviza, hitel gif (Array)

A Budapesti Nyomozó Ügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökének feljelentése alapján.

Az ügy egyik gyanúsítottja egy műtrágya, mezőgazdasági termények, élelmiszeripari termékek kereskedelmével, illetve gyártásával foglalkozó vállalatot irányít, míg a másik terhelt ugyanazon cégcsoporton belül az egyik cég ügyvezetését látja el. A megalapozott gyanú szerint a két üzlettárs még 2009-ben megállapodott abban, hogy a cégcsoport egy hitelbank felé fennálló több milliárd forintos tartozásának jelentős részét – egy másik bank által vállalt bankgarancia biztosításával – egy újabb hitel felhasználásával fizetik vissza.

Ennek megfelelően 2010 márciusában forgóeszköz-finanszírozást, mint hitelcélt meghatározva, színlelt hitelkeret-szerződést kötöttek a korábbi hitelt is nyújtó bankkal, amivel azonban a fentiek szerint ténylegesen egy új hitelszerződést lepleztek.

Hamis papírokkal szereztek garanciát

A gyanúsítottak a 2,14 milliárd forint összegű hitel nyújtásához bankgarancia vállalását kérték egy másik banktól. A bankgarancia bírálati eljárás során a gyanú szerint egyrészt a hitelcélt és felhasználást tekintve valótlan adatokat, másrészt pedig hamis okiratokat – így különösen a biztosítékként megjelölt ingatlanok vonatkozásában valótlan értékbecsléseket – használtak fel. Ezáltal tévedésbe ejtették a bankgaranciát vállaló bank döntéshozóit és a hitelt nyújtó bank döntéshozóit is. A hitel folyósítására végül 2010 októberében került sor. A hitelösszeget még ugyanazon a napon átutalták a már fennálló hiteltartozás kiegyenlítésére.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a már gyanúsítottként kihallgatott két személy felelőssége mellett – a bűncselekmény szervezettségére figyelemmel – az érintett pénzügyi intézmények ügyletben részt vevő munkatársainak esetleges felelősségét is vizsgálja a nyomozás során.

A nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsítottként kihallgatott vállalatvezető előzetes letartóztatását; a bíróság a kényszerintézkedés elrendelése tárgyában a mai napon dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik