Belföld

Hiába hamvasztották el a gyászoló nő édesapját, a temetkezési intézet újraporíttatta a hamvakat

Ezért újabb százezer forintot kellett kifizetni.

Édesapja hamvait akarta szétszóratni az Óbudai temetőben egy budapesti asszony, de a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. csak azzal a feltétellel volt hajlandó elvállalni ezt, ha újraporítják a hamvakat, mert szerintük azok túlméretesek voltak a szóráshoz.

Az Átlátszó azt írja, az asszony édesapja augusztus végén halt meg a dorogi kórházban. A hamvasztást egy esztergomi temetkezési vállalat végezte, szállítással együtt 116 ezer forintért. Ezután szerették volna a szertartást az Óbudai temetőben megtartani.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. azt közölte, hogy a szórást nem tudják végrehajtani, mert a hamvak túlméretesek, ezért szükség van az újrahamvasztásra és a hamvak átszitálására. A gyászoló nőtől további 109 ezer forintot kértek ezért.

Az asszony panaszt tett a temetkezési intézetnél, amelyben jelezte, hogy feleslegesnek tartja az újrahamvasztást és az átszitálást, mert a Komárom-Esztergom megyei krematórium kiadta az igazolást arról, hogy „az elhunyt hamvának porítása a kegyeletnek és a törvényességnek megfelelően történt”.

A cégtől az Átlátszó megkeresésére azt válaszolták: szórás esetén a szemcseméret nem haladhatja meg a 2 millimétert, ugyanakkor a hamvasztás és az azt követő porítás következtében a szemcseméret 2-6 milliméter közötti. A szitálást követően az előírásnál nagyobb méretű szemcsék fennakadnak, és újraporítással érik el a megfelelő méretet. Ennek elvégzése nélkül sem a vízfüggönyös, sem a bemosásos, sem a zárt rendszerben történő szórás nem végezhető el – közölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik