Belföld

Tízezren se szavaztak a magyar külképviseleteken

Összeszámolta a külképviseleteken leadott szavazatokat az NVI és nem túl rózsás a helyzet. A 3,3 millió nemhez mindössze hétezer-egynéhánnyal járultak hozzá a külföldön élő magyarok.

Befejezte a népszavazáson leadott külképviseleti szavazatok számlálását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök délután. Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választók szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak.

A külképviseleti névjegyzékbe 11 231-en kérték felvételüket, a 105 külképviseleten 9360-an jelentek meg szavazni. Az urnákat a szavazás végén lezárták és Magyarországra szállították, az NVI csütörtök reggel kezdte meg az urnák bontását, és délutánra megszámlálták a 108 urnában lévő szavazatokat.

A külképviseleti voksolás eredményéről a www.valasztas.hu oldalon közzétett előzetes adatok szerint az urnákban 9207 szavazólapot találtak, vagyis 153 szavazólap “hiányzott”. A leadott szavazólapok közül 1223 volt érvénytelen (13,28 százalék) és 7984 volt érvényes (86,72 százalék). Az érvényes szavazólapok közül 239 “igen” szavazat volt (2,99 százalék) és 7745 “nem” szavazat (97,01 százalék).

A külképviseletekről (amik együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálták az NVI munkatársai, az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik