Belföld

Az elhárításnak kellett volna észrevennie a kétszázezer SIM-kártyát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 06. 08:55

Németh Szilárd a Telekomra próbálta rátolni az ügyet.

A kormánypárti Magyar Idők számolt be arról, hogy szervezett bűnözői körök 200 ezer SIM-kártyát vettek egy hajléktalan nevére, a kártyák egy része pedig a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövető terroristákhoz kerülhetett. A Magyar Telekom úgy reagált az esetre, hogy nem feladatuk vizsgálni, egy ügyfél hány SIM-kártyát vesz, mivel törvényi korlátozás sincs ezzel kapcsolatban.

Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke erre azt mondta, hogy

Gratulálok. Nem tudom elfogadni a Magyar Telekom hozzáállását ehhez a kérdéshez.

Az Index viszont arról ír, hogy ha valósnak bizonyul a Magyar Idők értesülése, az nem a távközlési cégről, hanem a hazai titkosszolgálatokról állít ki nem éppen fényes bizonyítványt.

A portál nemzetbiztonsági területen jártas forrásoktól úgy tudja, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is napi kapcsolatban áll a hírközlési szolgáltatókkal. Azt az elhárításnak kellett volna észrevennie, ha ekkora mennyiségben egyetlen személy adataival vásárolnak kétszázezer kártyát, még akkor is, ha ezt nem egyszerre, hanem hónapokon át teszik.

A Terrorelhárítási Központ megalakulásával egyébként a felderítő munka is átkerült az Alkotmányvédelmi Hivataltól a TEK-hez. Az Index forrásai szerint ez feszültséget szül, mert a titkosszolgálatok rendőri szervként tekintenek a terrorelhárításra, viszont egészen más felkészültséget igényel a titkosszolgálati, mint a bűnügyi felderítő munka.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.