Belföld

Az elhárításnak kellett volna észrevennie a kétszázezer SIM-kártyát

Németh Szilárd a Telekomra próbálta rátolni az ügyet.

A kormánypárti Magyar Idők számolt be arról, hogy szervezett bűnözői körök 200 ezer SIM-kártyát vettek egy hajléktalan nevére, a kártyák egy része pedig a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövető terroristákhoz kerülhetett. A Magyar Telekom úgy reagált az esetre, hogy nem feladatuk vizsgálni, egy ügyfél hány SIM-kártyát vesz, mivel törvényi korlátozás sincs ezzel kapcsolatban.

Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke erre azt mondta, hogy

Gratulálok. Nem tudom elfogadni a Magyar Telekom hozzáállását ehhez a kérdéshez.

Az Index viszont arról ír, hogy ha valósnak bizonyul a Magyar Idők értesülése, az nem a távközlési cégről, hanem a hazai titkosszolgálatokról állít ki nem éppen fényes bizonyítványt.

A portál nemzetbiztonsági területen jártas forrásoktól úgy tudja, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is napi kapcsolatban áll a hírközlési szolgáltatókkal. Azt az elhárításnak kellett volna észrevennie, ha ekkora mennyiségben egyetlen személy adataival vásárolnak kétszázezer kártyát, még akkor is, ha ezt nem egyszerre, hanem hónapokon át teszik.

A Terrorelhárítási Központ megalakulásával egyébként a felderítő munka is átkerült az Alkotmányvédelmi Hivataltól a TEK-hez. Az Index forrásai szerint ez feszültséget szül, mert a titkosszolgálatok rendőri szervként tekintenek a terrorelhárításra, viszont egészen más felkészültséget igényel a titkosszolgálati, mint a bűnügyi felderítő munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik