Belföld

A Kúriához fordul az olimpiarendezésről szóló népszavazás kezdeményezője

Szerinte az országos népszavazási kérdést hajmeresztő indokokkal utasították el.

A Kúriához fordul Erdélyi Katalin újságíró, miután a Nemzeti Választási Bizottság szerdán elutasította az általa benyújtott népszavazási kezdeményezést a 2024-es budapesti olimpiarendezésről. Az általa benyújtott kérdés így hangzott:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?

A bizottság tagjai szerint azért nem lehet népszavazást tartani ebben a kérdésben, mert ez a jogszabályról, és nem az olimpiáról szól, és szerintük a törvény olyan tárgyköröket érint, amiben nem lehet népszavazást tartani.

Erdélyi Katalin a hvg.hu-nak azt mondta: hajmeresztő indokokat hoztak fel a tagok az elutasítás mellett. Azzal kapcsolatban például, hogy nem lehet népszavazást kiírni olyan kérdésekben, ami nemzetközi szerződést érint, a bizottság az olimpiai jelképekről szóló 1981-es nairobi szerződésre mutogatott.

A Fővárosi Választási Bizottság ugyanakkor jóváhagyta az újságíró másik kezdeményezését, amely így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Ezt még 15 napon belül meg lehet támadni, ha erre sor kerül, akkor erről is a Kúria dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik