Belföld

Felismerték a körúti robbantót

A tettes akár újra támadhat.

Felismerték a Teréz körúti robbantót, aki már bombával a hátizsákjában ment be az üzletbe, ahol az egyik kamerafelvétel készült róla – írja a Blikk. A rendőrség néhány napja adta közre a képet, ami egy élelmiszerboltban készült. A pénztáros emlékezett a tettesre,  felismerte, személyleírást is tudott adni róla a rendőröknek, akik a vallomás részleteiről nem árultak el semmit.

Magyar Időknek Németh Zsolt kriminológus azt mondta, hogy a robbantó sértett ember, aki most nyilvánvalóan sikerként éli meg a sajtóérdeklődést, azt, hogy tette ekkora nyilvánosságot kap. Az viszont vélhetően növeli frusztrációját, hogy a közvélemény nem ismeri.

Újra támadhat

A szakember úgy vélte, az ilyen elkövetőknél fennáll a bűnismétlés veszélye. Nem kizárt, hogy ha lanyhul a sajtó érdeklődése, akkor ismét robbant. A nyomozók jóval többet tudhatnak, mint ami napvilágra került.

A lap információjára, hogy hamarosan elkészül a robbantó profilja, Németh Zsolt azt mondta: a profil nem csodaszer, de segítheti a nyomozás irányának meghatározását, gyorsíthatja az eljárást. A profilalkotást a két közzétett videón kívül a rendkívül alapos helyszíni szemle adatai is segíthetik.

Telefonja buktathatja le

Ezt már Bors írja. A lap szerint a kamerafelvételeken szembetűnő, hogy a robbantó headsetet visel, szinte bizonyos, hogy telefonált valakinek akciója előtt. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a lapnak azt mondta, az elkövető is figyeli a médiát, ezért nem akar neki tippeket adni, de a rendőrség utána tud menni, hogy adott körzetben kik, hogyan használtak telefont.

Még az sem kizárható, hogy egy pszichésen sérült emberről van szó, aki a képek rögzítése idején éppen zenét hallgatott. De az is lehet, hogy egy teljesen átlagos dologról folytatott telefonbeszélgetést valakivel, például arról, hogy mi lesz a vacsora. Egy ilyen beszélgetés alibiteremtésre is szolgálhat. De persze az is egy forgatókönyv, hogy az elkövetőnek társa van.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a lappal annyit közölt: a nyomozás minden részletre kiterjed, de ezekről nem kívánnak tájékoztatást adni. Nagy Andrea korábban a 24.hu-nak annyit elárult, hogy még nem jelentkezett a hatóságoknál az a kerékpáros, aki feltűnik a Teréz körúton nem sokkal azelőtt, hogy a robbantó működésbe hozta a szerkezetet. A biciklist tanúként akarják meghallgatni.

Korábbi sajtóhírek szerint a katonai titkosszolgálat a speciálisan kiképzett, harci tapasztalatokkal is rendelkező leszerelt katonák, zsoldosok és légiósok között is keresi a tettest, mert a detonáció előtt, közben és után is olyan higgadt maradt, hogy elképzelhető, nem először hozott működésbe robbanószerkezetet éles helyzetben.

UPDATE1

A Népszava információi szerint nem ismerték fel a robbantót, csupán arról van szó, hogy a kereskedő tanúvallomást tett a rendőrségen. Bővebben ide kattintva olvashat.

[central_CentralTagComponentWidget title=”Robbanás Budapesten” tag_select=”-1″ tag_id=”155903″ category_id=”” item_limit=”5″ hide_lead=”true” show_image=”true”]

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik