Belföld

Hétfőn kerül a parlament elé a népszavazás miatti alaptörvény-módosítás

Az igazságügyi miniszter szerint „szellemi, spirituális üzenetet” fogalmaznak majd meg.

Hétfőn kerül a parlament elé az alaptörvény újabb módosításának tervezete, amelyre a népszavazás következtében kerül sor.

A referendum érvénytelen lett – az érvényességi küszöböt épp a Fidesz-KDNP emelte meg a 2011-ben elfogadott alaptörvénnyel –, a kormány ennek ellenére sikerként értékeli az általa kezdeményezett népszavazást, arra hivatkozva, hogy az azon érvényesen szavazók 98 százaléka a kabinet számára kedvező „nem” választ jelölte meg.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a hvg.hu beszámolója szerint azt mondta az igazságügyi miniszterrel együtt megtartott szerdai sajtótájékoztatóján, hogy 3,3 millió magyar választó pártok feletti döntést hozott.

Politikai párt mögött soha nem állt ki ennyi magyar ember és most sem politikai párt mögött álltak ki

– magyarázta.

Trócsányi László arról beszélt, hogy „csak néhány cikkely módosításáról van szó” az alaptörvényben. Szerinte az uniós jognak nincs elsőbbsége a nemzeti joggal szemben, és más országok alkotmányait is vizsgálták a kérdésben.

Az igazságügyi miniszter azt mondta, az alaptörvényben egy keretet fognak meghatározni, amely érinti az identitást, népességet és a területet is. Kérdésre válaszolva hozzátette: a keretnek egy „szellemi, spirituális üzenetet” kell tartalmaznia, melyet az alkotmánybíróság értelmez majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik