Belföld

Volt légiósok és egykori katonák között is keresik a Teréz körúti robbantót

Olyan személyeket vizsgál a Terrorelhárítási Központ, akik speciális kiképzést kaptak, és vagy leszereltek, vagy megszöktek a Francia Idegenlégióból, illetve a nemzetközi szervezett bűnözés résztvevőivel tartanak kapcsolatot, hátha így eljutnak a Teréz körúti robbantóhoz. Az ügyészségi nyomozók vezette csoport pedig évtizedekre visszamenően bekérette a robbantásos ügyek aktáit, hogy összevessék azokat a mostani nyomozás eddigi eredményeivel.

Így például a 2014-es Lehel utcai bankrobbantás aktáit éppúgy elemzik, mint a megoldott merényletek nyomozati iratait. Ez utóbbiak közül figyelemre méltó lehet a 11-es főúton autóbuszon robbantó diák ügye. Ugyancsak vizsgálják az 1998-ban történt politikai jellegű robbantásokat, így a pártirodák elleni csőbombás támadásokat vagy a választások előtt politikusokkal összefüggő merényleteket. Ez utóbbiak – a Fidesz Lendvai utcai székházánál, Szájer József lakásának ajtajánál, illetve a Torgyán József lakásának helyt adó társasház előtt – szintén csőbombával elkövetett támadások voltak. Az úgynevezett poroltós robbantó ügyét is elővették – írja a Magyar idők. Ezekkel a merényletekkel múlt héten foglalkozott bővebben a 24.hu, ahogy azzal is, miért mérföldkő a magyar kriminalisztika történetében a körúti robbantás. Erről itt olvashat bővebben.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, a legfrissebb, hétfői adatok szerint már 430 bejelentés érkezett a rendőrség zöld számára a Teréz körúti robbantással kapcsolatban. Erről a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatta a 24.hu-t. Megkeresésünkre Nagy Andrea közölte azt is, hogy 30 kép- és videófelvételt töltöttek fel az elkövető felkutatása céljából létrehozott oldalra. Ez egyébként száztíz új bejelentést és tizenkét új felvételt jelent a múlt csütörtöki adatokhoz képest. 

Mint írtuk, a robbantóról már elérhető egy másik, lényegesen jobb minőségű videó is. A felvétel szombat este került fel  az ügyészség, illetve a rendőrség oldalára:

Múlt héten több felhívást is közzétettek a hatóságok, a rendőrség például szerdán közölte, hogy létrehozott egy internetes oldalt – fent említettet -, amelyre fel lehet tölteni azokat a felvételeket, amelyek segítik a budapesti robbantás körülményeinek felderítését, illetve az elkövető azonosítását. Vagyis azóta a mobillal, fényképezőgéppel vagy kamerával készült felvételeket online is át lehet adni a rendőrségnek néhány alapvető adat, pontos helyszín és időpont megadása után. Az oldalt a robbantas.bm.gov.hu cím alatt érheti el.

Aznap, valamivel korábban egy ügyészségi felhívás is érkezett, miszerint továbbra is szemtanúk jelentkezését várják. Azt kérték, hogy aki felismeri magát azon a felvételen, amit a rendőrség adott ki hétfőn a robbantásról, jelentkezzen. Egy valakit ki is emeltek, egy nőt, aki “a robbantás előtt pár másodperccel elsétált a rendőrjárőr mellett”. Ő azóta jelentkezett, információnkat az ügyészség is megerősítette. Most egy másik szemtanút keresnek, egy biciklist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik