Belföld

Felmentették a fiatalokat, akiket a Fidesz-székház megdobálásával vádolnak

Az ügyészség szerint hárman kellettek ahhoz, hogy hozzávágjanak az épülethez egy kétdecis vodkásüveget.

Hétfőn felmentett a bíróság három fiatalt, akik ellen azért indult eljárás, mert a 2014-es internetadó elleni tüntetés után megdobálták a Fidesz székházát. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész, aki a fiatalokra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, fellebbezett.

A Népszabadság felidézi: két évvel ezelőtt az internetadó kormányzati terve ellen tüntetők a demonstráció befejezése után a Hősök teréről átvonultak a Fidesz Lendvay utcai székházához. Itt többen számítógép-alkatrészekkel dobálták az épületet, néhányan a kerítésen is bemásztak. A rendőrség akkor hat embert vett 72 órás őrizete, kettőt csoportosan elkövetett garázdaság miatt el is marasztaltak.

A most felmentett személyek ellen is gyorsított eljárást kezdeményezett akkor az ügyész, de a bíró ennek nem adott helyt. A fiatalokat szabadon engedte, és innentől a szokásos eljárásrendben folytatódik ügyük.

Az ügyészi vád szerint egyébként a három fiatal bűne az, hogy hozzávágtak az épülethez egy kétdecis vodkásüveget, amit az ötödrendű vádlott adott át a harmadrendűnek, a negyedrendű vádlott pedig helyet csinált a tömegben a dobáshoz. A bíróság szerint ugyanakkor az ügyészség nem tudta állításait kétséget kizáróan bizonyítani, a rendőr tanúk is ellentmondásba keveredtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik