Belföld

Orbán most tényleg megmutatja az EU-nak? – A magyar népszavazással van tele a külföldi sajtó

Ahogyan az várható volt, a nagy külföldi híroldalak is rajtatartják a szemüket a kvótanépszavazáson. A BBC-n vezető hír a kvótareferendum: mint írják, az érvényességhez legalább a szavazók felének az urnákhoz kell járulniuk, a közvéleménykutatások szerint a nemek lesznek többségben. Emlékeztetnek: Magyarország a nyugat-balkáni menekültválságban tranzitállamként vett részt, a határzár Magyarországon népszerű intézkedés volt, emberi jogi csoportok azonban élesen bírálták.

A brit The Guardian tegnap vasárnap éjfél előtt nem sokkal énekelte meg a magyar népszavazást, a cikk szerzője, Patrick Kingsely szerint arról döntünk, hogy becsapjuk-e az ajtót a menekültek előtt. 1294 menekült jutna Magyarországnak a kötelező kvótából, mint írja, ennek kapcsán “sőtét erők szabadultak el” Magyarországon. A szerző ellátogatott Lázár János kancellária miniszter Mártélyon tartott lakossági fórumára, ahol egy marék nyugdíjassal, lovasszekérrel találkozott, azonban a nyugodt, idilli hangulat megváltozott, mikor Lázár azt mondta:

Ez valami olyasmi, ami megváltoztatja Magyarország jövőjét.

A cikk szerint a magyar kormány úgy tálalja a népszavazás kérdését, ami megváltoztathatja Európa sorsát, ennek ellenére a referendum jogi következményei nem világosak. A népszavazást ellenzők azzal érvelnek, hogy a referendum csak el akarja terelni a figyelmet a kormány kudarcairól, elemzők szerint pedig a magas részvételi arány nagy lendületet adhat Orbánnak az európai politikai harctéren való megmérettetéshez is. Hangsúlyozza: Nigel Farange brit politikussal ellentétben Orbán minden kritikája ellenére nem akar kilépni az EU-ból, azonban – a Foreign Policy éleshangú elemzéséhez hasonlóan – megemlíti, hogy Orbán Putyin és Erdogan az illiberális demokráciát citálta példaként.

Orbán most aztán tényleg megmutatja az EU-nak?

A német Der Spiegel vezető anyaga a magyar referendum. A kissé cinikus cikk az Orbán ezúttal tényleg megmutatja az EU-nak címet kapta, a szerző a népszavazás kapcsán hecckampányról, szavai szerint a magyar miniszterelnök

saját kudarcáról akarja elterelni a figyelmet és hatalmi harcba akarja kényszeríteni Brüsszelt.Az írás a magyar kormány a menekültválsággal és a népszavazással kapcsolatos akcióit sorolja: például Szijjártó Péternek állítólag futnia kellett az életéért Brüsszelben, vagy amikor azt hangoztatták, hogy az EU menekültek százezreit akarja letelepíteni Magyarországon. Az elemzés rávilágít: a magyar közmédia reggeltől estig ilyen és ehhez hasonló, “félig felháborító, félig apokaliptikus” politikusi megszólalásokat szajkóz. A kampány intenzitásából az újságíró szerint arra lehet következtetni, hogy eredménye drasztikus változásokat hozhat, holott a referendum még csak nem is törvényes.

Az osztrák Kronen Zeitung a Magyarország az EU menekültpolitikájáról szavaz címet adta beharangozó cikkének. Itt is hangsúlyozzák: a felmérések a nemek erős túlsúlyára számítanak, Orbán pedig olyan kontextusba helyezi a referendumot, ami túlmutat Magyarország és a jelen időszak határain. Mint írják, emberjogi szervezetek és civilek is tiltakoztak a gyűlöletkampány ellen.

A francia Le Figaro még pénteken jelentetett meg online felületén egy cikket a magyar kvótanépszavazásról. Sokat elárul a referendum jelentőségéről, hogy a portálon 460 (!) kommentárt fűztek az anyaghoz. A francia portálok egyébként kivétel nélkül beszámoltak a mai népszavazásról.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik