Élő Belföld

Népszavazás: Nem lett érvényes, Orbán mégis alkotmányt módosít

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot. Orbán Viktor szerint nagyszerű eredményt értek el.

Kvótanépszavazás eredménye: ÉRVÉNYTELEN

2
98
Igen.
Nem.

Az igenek-nemek aránya most másodlagos volt, inkább azt kellett figyelni, érvényessé válik-e a kvótareferendum. Ehhez a szavazóképes állampolgárok legalább felének kellet volna (pontosan 4 136 313 embernek) érvényesen szavazni. De nem tették, a részvétel 43,35 százalékos volt. Ez nagy vereséget jelent a minden fronton, minden lehetséges eszközzel, (köz)pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve kampányoló kormánypártnak. Megtörténhet, hogy Vona Gábor vagy Gyurcsány Ferenc hétfőn kiáll és felszólítja Orbán Viktort a lemondásra.

A Fidesz kétségbeesésében már délután is undorító, hazug rémhíreket terjesztett

Már délután háromkor kétségbe volt esve a Fidesz, mert elkezdett látszani, hogy nem lesz érvényes a népszavazás. Sikerült ezért ezt az üzenetet kiküldeni arról a telefonszámról, amelyen keresztül a Fidesz kommunikálni szokott. Feltűnő még az is, hogy ugyanazokat a franciás fordított ékezeteket használják, amelyeket a hivatalos Fidesz-kommunikációnál is.

14582486_1282932625073655_7900224979554271232_n (1)

Ez nem csak gusztustalan, de konkrét hazugság is. És azt is érdekes lesz megnézni, hogyan kommunikálják most elsöprő sikerként az érvénytelen népszavazást, miközben négy órával ezelőtt még azt mondták, ha nem lesz érvényes, jönnek a migránsok.

Via

Gyurcsány: Győztünk, nem kicsit, nagyon

A DK elnöke szerint Orbán mindent egy lapra tett fel, de politikailag és közjogilag is kudarcot vallott, még ma este le kell mondania.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter
Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Az ellenzéki, bojkottpárti, demokratikus erőknek szerinte még ma este össze kell fogniuk, hogy 2018-ban kormányt válthassanak. A magyarok megmutatták, hogy nem vevők a gyűlöletkampányra.

“Ismerem a Fideszt annyira, hogy tudjam, bármi lesz az eredmény, győzelemről fognak beszélni”, mondta. Igaza van. Majd hozzátette: a demokratikus ellenzék 10 éve vár egy valódi győzelemre, ami ma megérkezett. A 24.hu kérdésére Gréczy Zsolt az MKKP plakátolásairól beszélt. Hasznosnak találta, de a nagy összeborulásban nem várják őket, csak azokat, akik a távolmaradásra buzdítottak.

"Kis pénz, kis foci"

– jelentette ki kérdésre válaszolva neve elhallgatását kérő háztáji elemzőnk (én vagyok az). A kérdés, amire válaszolva kijelentette ezt, az volt, hogy

Miért nem sikerült a 11 milliárd forintos, hosszú hónapokig tartó gyűlöletkampányból legalább egy érvényes népszavazást összekalapálni?

Gulyás és Semjén is örül az elsöprő buktának, sőt, a kormányfő-helyettes beszólt Nyugat-Európának

Ahogy az várható volt, bár érvénytelen a népszavazás, a fideszes Gulyás Gergely és Semjén Zsolt (kiket főnökeik kizavartak 19.07-kor a sajtó elé) „elsöprő győzelemnek” minősítik a népszavazási eredményt; Gulyás a részvételt 45 százalékra teszi, az érvényes voksokét 95, az érvényteleneket 5 százalékra saccolja.

Ahogy Gulyás fogalmazott: „elsöprő siker ez mindazok számára, akik elutasítják a felső korlát nélküli betelepítés, elsöprő győzelem azoknak, akik hisznek a demokráciában”.
Gulyás szerint a kormány „mindenkinek köszönettel tartozik, aki részt vett a szavazáson, és külön köszönet a nem kormánypártiaknak”. Sőt, Gulyás úgy véli, „a rendszerváltás óta alig volt példa ekkora összefogásra”.

„A tények a következők: magas részvétel és elsöprő támogatása a nemeknek, tehát a kormány álláspontjának támogatása” – ezek már Semjén Zsolt szavai. A miniszterelnök-helyettes úgy véli, „a kormány megkapta a felhatalmazást, hogy megvédje Magyarországot a kötelező kvótájú betelepítéstől.” Értsd: coki a migránsoknak.

Illetve: „természetesen van szívünk”, így „az ország erején felül járulunk hozzá, hogy saját hazájukban vagy táborokban emberi életet éljenek”. Mi több: „Reméljük, hogy a nyugati országok is hasonlóan fognak cselekedni.”

Nézőpont Intézet: 3,2 millió „nem”

A Nézőpont Intézet 3,2 millió “nem” szavazatra számít a kvótareferendumon a voksolás napján készített, a belföldi lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.

Az intézet az urnazárás előtt fél órával eljuttatott közleményében azt valószínűsítette, hogy a népszavazáson 42 százalékos lesz az érvényes szavazatok aránya, azon belül pedig a „nem”” voksok 95 százalékot tesznek majd ki.

A felmérés készítői szerint „igennel” mindössze az érvényesen voksolók 5 százaléka szavaz, hozzávetőlegesen 168 ezer ember.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása ezer felnőtt megkérdezésével készült, és a belföldi lakosság körében a nem, a kor, a régió, a településtípus és az iskolai végzettség szempontjából is reprezentatívnak tekinthető, maximális mintavételi hibája pedig 3,2 százalék.

Teljesen mindegy, mi az eredmény, a Fidesz győzelemről beszél

Ugyan a referendum érvénytelen lesz az exit poll adatok szerint, ezt a Fidesz alelnöke is belátta, de hát győzelem az, hogy elsöprő többséggel támogatta a kormánypártok elképzelését.

Győzelem az is, hogy több lett a nem, mint ahányan 2003-ban az EU-s csatlakozást támogatták.

Gulyás szerint 5 százalék alatti az érvénytelen szavazatok száma.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

Semjén Zsolt szeint:

  • magas részvétel,
  • a kormány támogatása,
  • a kormány mögött ott a felhatalmazás, hogy megvédje a magyar embereket,
  • élni fognak a felhatalmazással, de
  • van szívük, támogatni fogják a menekültek ellátását.

Vona: Orbán mondjon le

Ez a párt a Jobbik, Mirkóczki Ádám felszólította a miniszterelnököt a távozásra. Molnár Zoltán a helyszínen.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

Jelenleg ugyan feltételes módban kell beszélni a népszavazásról, de a közel húsz milliárdba kerülő közvélemény-kutatás elbukott. Orbán felelőtlenül belevitte az országot egy hazárdjátékba.

Apáti István képviselő a 24.hu kérdésére Hofi idézte, mondván, nem bukott meg a diák, csak 4 jegy hiányzott az ötöshöz. Ezzel a Fidesz mai teljesítményére utalt. Ők azért nem plakátoltak, mert nem volt pénzük.

Vona

A helyzet egyértelmű, sajnos a mai szavazás érvénytelen, mondta. Orbán személyes bukása ez, hatalmas kudarc. “Ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt meddő mezőnyfölényben a Fidesz, hatalmas öngólt rúgtak.”

Sok ember jobban fél Vona szerint Orbán túlhatalmától, mint a migránsoktol. Szerinte alaptörvényt kellett volna csak módosítani, a Jobbik a héten be is nyújtotta a javaslatot. Orbánnak pedig Cameron példáját kéne követni és lemondani, mert már nem tudja kellő erővel és hitelességgel megvédeni az országot.

Az emberek többsége nem Brüsszelnek üzent, hanem Orbán Viktornak, hogy ő is megértse, humorizál. Pedig társadalmi egység volt a kérdésben. A migráció ügye azonban a vizitdíj alá sorolódott. A jobbik nyitott az egyeztetésre a pártokkal, de egy politikai időszak lezárult, már nem lehet a migráció szőnyege alá seperni a gondokat, mint az elvándorlást vagy az egészségügyet.

(Molnár Zoltán a Jobbik rendezvényéről.)

45 százalék körül lesz

A 17:30-as adatok alapján a részvétel valahol 45 százalék környékén lesz, így az érvényesség helyébe a Fidesz számára a leadott nem szavazatok száma és aránya kerül. A kormánypárt várhatóan valamelyik korábbi népszavazáshoz fogja majd hasonlítani az eredményt és így próbál meg szimbolikus jelentőséget adni annak: ilyen viszonyítási pont lehet a 2003-as EU csatlakozáson leadott 3 056 027 igen szavazat vagy a szociális népszavazáson elért 3,2-3,3 milliós szám.

Előbbit jó eséllyel meg fogják haladni a “nem” szavazatok, de a Fidesz számára legfeljebb az tompíthatná az érvénytelenségi kudarcot, ha a vizitdíj-tandíj-kórházi napidíjnál is nagyobb politikai egységet tudna felmutatni.

Megnéztük, hogyan szavaztak azok, akik láttak is menekültet

Kaufmann kolléga elutazott Röszkére és Ásotthalomra, a tavalyi menekültválság két fő helyszínére:

„Nem a politikusoktól tudod meg az igazi valóságot, hanem amikor magad éled meg”.

 

Három emblematikus település részvételi adatai

  • Balatonőszöd: 52,92 százalék
  • Balatonszárszó: 46,96 százalék
  • Kötcse: 40,42 százalék

Felcsútot nem közvetítjük.

A DK fővárosi eredményvárójáról Angel Marianna riporter jelzi is, hogy Kötcse Feri-fan lett. A mikropárt előre iszik Viktor bőrére.

(Megjegyzés: a többi ellenzéki pártra a nanopárt jelzőt használnám.)

Érdektelenségbe fulladt a szavazás Érden

Érden a szociális otthonban lévő szavazóhelyen rajtunk kívül egy szavazó volt öt órakor. Kérdeztem, hányan jöttek el, mert hogy láttam, hogy az aláírási íven elég sok a foghíj. Azt a választ kaptam egy szavazóbizottságos hölgytől, hogy “jöttek, de nem elegen”. Az ívre mutatva jeleztem, ez látszik, mire mondták, hogy igen, “vannak jobb, és rosszabb oldalak is”. Rákérdeztem még, hogy az 50 százalék meglesz-e, de azt mondták, nem tudják…

Jelentette a helyszínről kollégánk.

39,88 – szinte biztos, hogy érvénytelen a népszavazás

Eldőlni látszik, ez a délután 5 óra 30 perces részvételi adat. Kevés.

részvétel3

A fővárosban a szavazók 34,9 százaléka, 469 268 választópolgár adta le szavazatát eddig.

A megyék közül a részvételi arány 17.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,62 százalék, ami 99 080 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 37,17 százalék, 115 743 szavazó.

A választási bizottság elnöke szerint érvénytelen lesz a népszavazás

Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson, jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, a testület vasárnapi ülésén.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival – amikor 15 órakor a megjelenési arány 35,71 százalék volt – valószínűleg 50 százalék alatt várható a megjelenési arány a szavazás lezárásakor.

(MTI)

Kósa Lajosnak már lövése sincs arról, mit beszél

Lemond Orbán? Nem? Azt mondja, bonyolult kérdést kapott, pedig nem is. Azt tették fel neki, lemond-e a miniszterelnök, ha érvénytelen lesz a referendum.

Sokadjára fut neki, mire sikerül értelmesen válaszolnia. A végén azért még odateszi, hogy:

mondjátok be, ha valaki kormányt akar buktatni, eljön és igennel szavaz.

Vagyis: mozgósít, mert érzi, annyira alacsony a részvétel, hogy nem lesz meg az eredményességi küszöb.

Pedig korábban ő maga volt az, aki kilátásba helyezte a kormány lemondását, bár az igaz,hogy akkor, ha az igenek kerülnek többségbe.

A Fidesz alelnöke szerint akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha nem lesz az

Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot, mondta Gulyás Gergely, a magyar parlament fideszes alelnöke az El País napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában.

“Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, szükséges a szavazók több mint 50 százalékának a részvétele. Habár politikai nézőpontból akkor is érvényes, ha nem éri el ezt a számot. Mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal”, fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy szerinte az európai állampolgárok nagy többsége is ugyanezeket a nézeteket osztja.

Mint mondta, a magyar referendum jó példa lehet más uniós országoknak, hogy ki lehet nyilvánítani: az Európai Bizottság által hozott megoldások szemben állnak az európai szavazók véleményével.

A kormány álláspontját firtató felvetésre hangsúlyozta: az nem kérdés, hogy szolidaritást kell mutatni és anyagilag segíteni kell azokat a biztonságos országokat, ahová a menekültek elsőként érkeznek, például a szírek esetében Törökországot, de “nincs semmilyen nemzetközi törvény, amelyik azt mondja, hogy a menekültek dönthetnek, melyik országban akarnak élni”.

“Hiba azt gondolni, hogy képesek vagyunk millióknak segíteni Európában.” A politikus beszélt arról, hogy a párizsi támadások után nem kérdés, a menekültek és a jobb életet kereső bevándorlók között érkeztek terroristák is Európába.

“Nem mindenki, aki Európába érkezik terrorista, de őrület engedni, hogy milliók lépjenek be Európába ellenőrzés nélkül. Ez veszély a társadalmunkra, függetlenül a százaléktól.”

Az El Paísban megjelent interjúban azt is elmondta, hogy az uniós áthelyezési rendszer nem működik, noha 160 ezer ember áttelepítéséről döntöttek, eddig mindössze 5 ezer embert helyeztek át.

“Ráadásul van egy másik javaslat Brüsszelben az asztalon a korlátlan befogadásról. Ez az, amit el akarunk kerülni”, mondta az alelnök, és hozzátette, hogy ez a népszavazás nem az aktuális megállapodásról szól, hanem a jövőbeli döntésekről, eljárásokról.

(MTI)

Nagyon kevés levélszavazat érkezett

Véglegesítette a népszavazásra szombat éjfélig beérkezett levélszavazatok számát a Nemzeti Választási Iroda. A vasárnap reggeli adatok szerint a szombat délelőtt beérkezett levélszavazatok száma 814 volt, azóta azonban az NVI összeszámolta a szombat dél és éjfél között beérkezett levélszavazatokat is, így a végleges szombati adat 2330.

Ezek szerint szeptember 14. és október 1. között, szombat éjfélig 64 283 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, és további 26 638-at a külképviseletekről szállítottak ide. Összesítve tehát 90 921 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez a vasárnapi szavazás megkezdése előtt.

Ezek közül 89 405 szavazási iratot ellenőriztek vasárnap reggelig, és ebből 74 652 irat volt érvényes (83,50 százalék).

Vagyis 16,50 százalék érvénytelen.

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálja: le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a névjegyzék tartalmaz.

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, akkor külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat és úgy számlálják meg.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, amennyiben kérték felvételüket a névjegyzékbe.

Olvasói sztorik