Élő Belföld

Népszavazás: Nem lett érvényes, Orbán mégis alkotmányt módosít

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot. Orbán Viktor szerint nagyszerű eredményt értek el.

Kvótanépszavazás eredménye: ÉRVÉNYTELEN

2
98
Igen.
Nem.

Az igenek-nemek aránya most másodlagos volt, inkább azt kellett figyelni, érvényessé válik-e a kvótareferendum. Ehhez a szavazóképes állampolgárok legalább felének kellet volna (pontosan 4 136 313 embernek) érvényesen szavazni. De nem tették, a részvétel 43,35 százalékos volt. Ez nagy vereséget jelent a minden fronton, minden lehetséges eszközzel, (köz)pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve kampányoló kormánypártnak. Megtörténhet, hogy Vona Gábor vagy Gyurcsány Ferenc hétfőn kiáll és felszólítja Orbán Viktort a lemondásra.

10:17

Kilencig 7,25 százalék az országos átlag, már ami a részvételt illeti. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kapja már össze magát, mert ez a 6,79 százalék  (31 120 szavazó) még GYODÁ-val is kevés. Bezzeg Bács-Kiskun: 8,92 százalék (37 988 szavazó).

Gyanús csomag egy fővárosi szavazókör mellett

A főváros XV. kerületében, a 14-es szavazókörnél a szavazatszámláló bizottság egyik tagja jelentette, hogy a szavazóhelyiség melletti közterületen gyanús csomagot találtak.

A tűzszerészek 8:20-kor az átvizsgálás időtartamára a szavazóhelyiséget bezáratták.

A szavazókört 8:40-kor újra megnyitották, addig nem lehetett szavazni.

Paraparadoxon

“Tudta? Gandhi születésnapjának tiszteletére a mai napon az erőszakmentességet hirdeti a világ… A magyar ember szeret gyűlölni.”

A szocik brüsszelistája, Ujhelyi István fészbukposztolta ezt az imént.

Katz misén

A Bazilikában ma reggel Márton Zoltán atya a menekülteknek ajánlotta vasárnapi miséjét. Erről Katz kolléga számolt be az imént telefonon. Tőle tudjuk azt is, hogy az istentiszteleten nagyjából húszan vettek részt, köztük néhány turista.

Tá-tá-tá-tá-tátá

Orbán Viktorról és a kvótanépszavazásról közölt elemzést a Foreign Policy külpolitikai oldal. A Magyarország túl kicsi Orbán Viktornak című cikkben emlékeztetnek, a magyar miniszterelnök volt az első olyan uniós vezető, aki nyíltan Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt mellett tört pálcát.

Idézünk: “Orbán nem fog megállni a menekülteknél, sokkal grandiózusabb tervei vannak: Trump európai visszhangjaként azt hangoztatja, hogy az elit nem képes kezelni az emberek aggodalmait, ezért elvesztette legitimitását. Itt az idő a radikális változtatásra: és ez nem más, mint ő maga.”

Mi történt a fiatal, liberális Orbán Viktorral? – teszi fel a kérdést a cikk, mely a politikusi pálfordulása kapcsán a Star Wars-szal von párhuzamot: az idealista Orbán meg akarta menteni Európát a gonosz erőktől, ám csalódott a konszenzuskereső közösségben és kiderült, hogy a rossz ő maga és egy csavarral Dart Vaderré vált.

zsepi

Alapos szemlénk itt olvasható.

Orbán lemond

Már ha az igenek győznek.

Erről azután nyilatkozott, hogy leadta szavazatát a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában. Bővebben itt cikkezünk erről.

Na, mit gondolnak, ezt most miért mondta a kormányfő? (Pragmatikus válaszunk: ha a nyolcmillió választópolgárból csak pár százan is megeszik, hogy van esély lemondatni Orbánt, s eredeti tervük ellenére mégis mennek szavazni, azzal a referendumot közelebb tolják az érvényességi küszöbhöz, miközben az igenek elsöprő győzelmét nem veszélyeztetik.)

 

Na, most semmi gáz Ferencvárosban

Pedig korábbi szavazásokon, akkora volt a sor, mint a Fradi bajnoki címeinek száma, de az imént az egyik neve elhallgatását kérő kolléga a Bakáts téren ikszelt, s azt írja 12 mp alatt végeztem, borítékot nem adtak, “ha nagyon kell, adunk”, minden tag külön megköszönte a végén, hogy megjelentem.

Két pogány közt

Ez is egy MTI-s román kandúr, konkrétan kanadai szőrtelen szfinx, zsűritag által vizsgálva. Félelmünk fokozódik.

Bukarest, 2016. október 1. Egy kanadai szõrtelen szfinxet vizsgál egy zsûritag a több mint 300 házi kedvencet bemutató bukaresti nemzetközi macskakiállításon 2016. október 1-jén. (MTI/AP/Andreea Alexandru)

Budapest szunyál a migránsokra

A fővárosban a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 344 ezer választópolgárból 0,78 százalék, 10 522 honfitársunk adta le szavazatát.

A XX. kerületiek a leghonvédőbbek (Kőbánya a kőbányaiaké, tudta?) 1,17 százalékos aktivitással, amihez 611 friss polgár kellett; az Újhegyi lakótelepiek nyakába liheg a XVIII. kerület, ahol ugye mi is hozzájárultunk voksunkkal a dicséretes  1,16 százalék/933 szavazó részidőhöz (lásd 6.33-as posztunkat). A nyócker viszont igazán összekaphatná magát, hiszen szerény 0,41 százalékával (226 szavazó) huszonharmadik a huszonhárom fős mezőnyben. Hajrá magyarok!

Frissítés 11.22-kor: figyelmes olvasónk belenyomta orrunkat a piszkunkba, ráadásul totál jogosan, amikor figyelmeztetett bennünket, hogy a XX. kerület nem Kőbánya, hanem Erzsébet. Nagyon ciki, bocsánat. De ettől még Kőbánya a kőbányaiaké. Sőt: Erzsébet az erzsébetieké. Mi több: Jamaica a jamaicaiaké.

Újít az NVI

A népszavazásnál elkezdi lecserélni a Nemzeti Választási Iroda a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak, vasárnap már minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna.

Az urnák szürkék, plombával záródnak, 42×42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni.

Az urnák színe azért szürke – és nem a külképviseleti voksolásnál megszokott átlátszó – mert a magyarországi voksolásnál nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni, az átlátszó urnánál pedig – amennyiben a választópolgár nem használja a borítékot – sérülhetne a szavazás titkossága.

Az NVI számításai szerint az urnáknak két ciklus alatt megtérül az áruk. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe. (MTI)

Mindenki munkába állt

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országos népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel.

Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 331 szavazókör szavazatszámláló bizottsága megkezdte munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták voksukat.

Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek.

Az országos népszavazáson a szavazókörök zárásáig, este 7 óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

Nyitottak a külképviseleti szavazóhelyiségek

Az amerikai kontinensen már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazókör szavazóhelyiség Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 7 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, közel-keleti  szavazókörök szavazóhelyiségek is.

A magyarországi szavazóhelyiségek egy időben nyitott ki a szavazóhelyiség

  • Svédországban (Stockholm),
  • Norvégiában (Oslo),
  • Dániában (Koppenhága),
  • Hollandiában (Hága),
  • Belgiumban (Brüsszel),
  • Németországban (Berlin, München, Düsseldorf és Stuttgart),
  • Franciaországban (Párizs),
  • Svájcban (Bern),
  • Olaszországban (Milánó és Róma),
  • Spanyolországban (Barcelona és Madrid),
  • Lengyelországban (Varsó és Krakkó)
  • Csehországban (Prága).

Ezen a 18 külképviseleten 4 807 választót várnak, a legtöbben Münchenben (761), Brüsszelben (714),  Bernben (394) és Berlinben (391) szavaznának.

Szintén a magyarországi szavazóhelyiségekkel egy időben nyitott meg a külképviseleti szavazóhelyiség a Magyarországgal szomszédos országok közül Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Ausztriában (Bécs), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), Horvátországban (Zágráb és Eszék), valamint Szerbiában (Belgrád és Szabadka). A 9 külképviseleten 1119 választót várnak, Bécsben például 502-t, de Szabadkán is sokat, 446-ot.

Dél-Európában szintén 6 órakor nyitott meg Bosznia-Hercegovinában (Szarajevó), Montenegróban (Podgorica), Koszovóban (Pristina), Macedóniában (Szkopje) és Albániában (Tirana), összesen 245-en voksolnának ezeken a külképviseleteken.

Az afrikai kontinensen is most nyitott meg a külképviseleti szavazóhelyiség Egyiptomban (Kairó) és a Dél-Afrikai Köztársaságban (Pretoria), ezen a két külképviseleten 43-an voksolnának.

Közép-európai idő szerint reggel 7 órakor nyitnak a szavazóhelyiségek Írországban (Dublin), Nagy-Britanniában (London), Portugáliában (Lisszabon), Marokkóban (Rabat), Algériában (Algír), Tunéziában (Tunisz) és Nigériában (Abuja). Ezen a hét külképviseleten összesen 1640-en voksolnának, Londonban 1327-en, Dublinban 221-en.

Mivel ez a hét külképviselet olyan időzónában van, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni. Ez azt jelenti, hogy – bár helyi idő szerint reggel 6-kor kinyitottak a szavazókörök szavazóhelyiségek – az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik szeptember 24-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap  11 231-en szavazhatnak (2014-ben az országgyűlési választáson 28 ezren, az európai parlamenti választáson 7 500-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben).

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külgazdasági és Külügyminisztériumból érkezik. A külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat.

A legfontosabb tudnivalók

“Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

– a kérdés, amit meg kell válaszolni. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki.

  • Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.
  • A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja.
  • A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.
  • Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le a voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 80 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte.
  • A választáson szavazni kizárólag személyesen lehet. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.
  • Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól, délután 15 óráig. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.
  • A választáson valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, közülük több mint 195 ezer fiatal (18-22 éves) lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson országos választáson, ők azok, akik a 2014-es önkormányzati választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.
  • A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15 és 17:30 órakor.
  • Várhatóan vasárnap 22-23 óra körül már 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

Csillagok háborúja

Szavazólapunkat (ami vékony), természetesen csak kitöltés előtti állapotában mutathatjuk, de hogy komolyan vesszük a világok háborúját, arra alkalmi kompozíciónk a bizonyíték.

jóska3

Laci bácsi, figyelj oda!

– Uram, uram! Nem sikerült rendesen behelyezni az urnába a szavazólapját, felakadt a nyíláson a boríték!

– Ó. Köszönöm a figyelmességét. Néha mily kicsiny dolgokon múlik a nemzet jövője.

Ez a párbeszéd zajlott 6.08-kor Pestszentimrén a 61-es szavazókörben, s a bizottság tagjainak iróniafogékonyságát dicséri, hogy kacagott a stáb.

Évek óta szokásunk elsőként szavazni, akár helyhatóságot, akár parlamentereket küldünk, ahová küldeni kell őket; most is mi csekkoltuk az urnák ürességét a nemzetiszín szalaggal történő lezárás előtt. Némi vacillálást csupán az gerjesztett, hogy a mozgóurnában két hungarocell-lapot leltünk, melyet a bölcs elnök végül kivetetett fémkorpuszából.

Kacagás volt ok már 6.46-kor, érkezésünkkor, mikor is az imént dicsért elnök a következő megjegyzést tette: „Na, meg is jött az első áldozat.”

További feljegyzésre méltó esemény, hogy az elnök fölhívta az egyik tag figyelmét:

“Laci bácsi, figyelj oda, vékony a szavazólap, nehogy kettőt adj valakinek.”

jóska

Olvasói sztorik