Belföld

Hahó választópolgárok! Itt egy újabb határidő

Ha éjfélig nem érkeznek be a levélszavazatok, akkor bizony már késő. Mindenesetre a Magyar Posta nyaktörő igyekezettel kézbesít.

Éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a postán feladott levélszavazatoknak. A Magyar Posta a választási törvény előírása alapján a csütörtök éjfélig Magyarországon feladott vagy a szomszédos országok postáitól eddig átvett levélszavazatokat határidőre eljuttatja az NVI-hez.

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országos népszavazáson levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett szeptember 17-ig, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot a szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal. A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez.

Az NVI 274 627 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.

A választópolgár eldönthette, hogy milyen módon adja le szavazatát. Választhatta a postai kézbesítést, ekkor Magyarországon csütörtök éjfélig fel kellett adnia a levelet, a környező országokban feladott leveleket pedig ugyaneddig kellett átvennie a Magyar Postának. A posta ezeket a levélszavazatokat szombat éjfélig kézbesíti az NVI-nek. Az NVI-hez eddig 56 679 szavazási irat érkezett így.

A választó dönthetett úgy is, hogy a népszavazás előtt külképviseleteken adja le a kitöltött levélcsomagot, az NVI-hez szombat reggelig 22 216 külképviseleteken leadott levélszavazatot juttattak vissza.

A választópolgár úgy is dönthetett, hogy a szavazás napján adja le a kitöltött szavazócsomagot a külképviseleteken vagy az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is, a szavazás időpontjában, 6 és 19 óra között. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik