Belföld

Súlyosan jogsértőnek találták a Kutya Párt mobilaplikációját

Nemrég írtunk arról, hogy a Kétfarkú Kutya Párt egy olyan mobilaplikációt fejlesztett ki, ami a kormányplakátokat pillanatok alatt egy Kétfarkú Kutya-féle ellenplakáttá változtatja, persze csak a telefonunkon.

Pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) most azt állapította meg, hogy ez súlyosan jogsértő volt, a testület ezért az ügyben büntetőfeljelentést tesz.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, az MKKP internetes oldalán, közösségi oldalán, és internetes oldalán hirdeti a “Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációt, ezzel a párt arra hívja fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és a szavazólapuk képét osszák meg az applikáció segítségével. Ez a beadványozó szerint jogsértő.

Patyi András, az NVB elnöke a döntési javaslat előterjesztésekor úgy fogalmazott, az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amit “viccként” lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni.

A bizottsági tagok egyetértettek abban, az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas.

Az NVB ezért egyhangú döntéssel megállapította, hogy az MKKP a “Szavazz érvénytelenül!” applikációval megsértette a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel az alaptörvényben deklarált, a választások tisztaságának alapelvét.

A bizottság arról is egyhangúlag döntött, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki, törvénysértő-e az applikáción megvalósuló személyes adatkezelés. Az NVB egyúttal – Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja ellenszavazatával – arról is határozott, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik