Belföld

Rengeteget fizethet, aki tudni akarja, mire költi az állam a pénzét

Az adatigénylés teljesítésén dolgozó hivatalnokok bérét is az érdeklődővel fizettetik ki.

Bár az állami, önkormányzati szervek közpénzt költenek és közfeladatot látnak el, kevés adatot tesznek közzé arról, hogyan gazdálkodnak. A közérdekű adatigénylés azt a célt szolgálná, hogy az állampolgárok választ kapjanak ezzel kapcsolatos kérdéseikre, akár azon az úton is, hogy újságírók kérvényezik ezeket az adatokat, amiből aztán bárki által olvasható cikk születik. De bármely állampolgár igényelhet közadatot, ezt könnyíti meg például a KiMitTud portál.

A kormány azonban úgy véli, hogy a sajtó és civil szervezetek „visszaélésszerűen” kérik ezeket az adatokat, amelyeket egyébként akár magától is nyilvánosságra hozhatna a kormány. Szlovákiában például törvény van arról, hogy nem érvényes az az állami vagy önkormányzati szereplők által aláírt szerződés, amely nem került be egy nyilvános, központi internetes adatbázisba. Nálunk viszont azzal igyekeznek eltántorítani az állampolgárokat, újságírókat és szervezeteket az adatigényléstől, hogy a kormány eldöntötte: kifizetteti az adatigénylések teljesítésével járó munkaerő-ráfordítást az igénylőkkel.

Nehéz lesz ellenőrizni

A hvg.hu azt írja, most jelent meg a pontos szabály, ami a fizetnivalókat szabályozza. A fénymásolásért 10 oldalon felül oldalanként 13 forintot, színesben 130 forintot számolnak el, de ha nem papíron adják ki a közadatot, akkor a dvd vagy a pendrive árát kell megfizetnie az igénylőnek. Ennél azonban jóval nagyobb teher a munkaerő-ráfordításért fizetendő összeg. Ha a hivatalnokoknak négy munkaóránál többet kellett foglalkozni az adatigénylés teljesítésével, akkor az adatigénylőnek kell kifizetnie az arra az időre eső munkabérüket, óránként legfeljebb 4400 forintot.

Mindez október 15-től lép hatályba, utána derül ki, hogy a gyakorlatban ez mekkora terhet jelent. Azt a hvg.hu mindenesetre megjegyzi, hogy nehéz lesz ellenőrizni, valójában hány ember meddig dolgozott egy anyag kiadásán.

Pártállami idők

Korábban dr. Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester azt mondta, hogy rosszindulatúak, kíváncsiak és lusták, akik adatokat kérnek az önkormányzat gazdálkodásáról, ezért szerinte akkor se lenne jobb a helyzet, ha az adatokat feltöltenék a kerület honlapjára. Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu oknyomozó portál főszerkesztője erre úgy reagált, hogy a pártállami időkre volt jellemző, hogy a hatalomban lévők kíváncsiskodásként, „a nagyok dolgába való beleszólásként” élték meg számonkérésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik