Élő Belföld

Lázár: a Máté véleményét nem akarjuk kommentálni

Finisben a népszavazási kampány, Lázár Kormányinfót tartott. Volt itt minden, mint a búcsúban: kampány, migránsok, terroristák, Brüsszel, Soros-bérencek, megfigyelési botrány, kkv-k, bürokráciacsökkentés, beszólás az ellenzéknek, beszólás az újságíróknak, beszólás a polgármesternek.

Hogy áll a bürokráciacsökkentés?

Csökken a bürokrácia, csomó vonatkozó törvényt fogadtak el, digitalizálnak – sorolta Lázár a teendőket a papírmunka kiiktatására. Csökkent a bürokratikus teher, de Lázár nem elégedett, Orbán is arra kérte, vegyék elő év végén ezt a dossziét.  Növekedési tartalék az EU-s pénzek jó felhasználásában és a bürokrácia csökkentésében lát a Miniszterelnökség feje. Ez utóbbiban például Lengyelország jobb.

Lázár kívánjon boldog zsidó újévet!

Előkerül a robbantás is a Teréz körúton. Mi a valószínű indíték? – merül fel a kérdés. Lázár nem nyilatkozhat a rendőrség kérésére.

Ugorjunk: zseniális kérdés jön, a legnézettebb műsor a Kormányinfó a közmédián, elképesztő. Ja, nem is ez a kérdés, hanem ez: mi a legfontosabb két esemény vasárnap? Lázár szerint a népszavazás. A kérdező segít, a zsidó újév a második, kényszerítik Lázárt, kívánjon boldog rós hásánát.

Újabb kiszámított ugrással Orbán izraeli látogatásánál járunk, mi lesz a pontos programja, találkozik-e olyanokkal, akik kerítést építettek, mint az amerikai, izraeli vagy spanyol vezetők? Lázár szerint nem tudják pontosan a programot még.

Mennyibe kerülne a migráns?

Figyelem, a Figyelő kérdez: mennyibe kerülne a költségvetésnek a menekültek befogadása (figyelmen kívül hagyna az uniós hozzájárulást). Nem tud számot mondani, a kerítés százmillióba került. Amúgy többmilliárdos tétel lenne ez. Ez akár 1 százalékos gazdasági növekedésbe is kerülne – riogat Lázár.

VÉGRE SOROSOZIK!!!!

Mérlegelni kell szerinte, nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Soros György tevékenysége. Ezek az érdekkörök, ezek befolyásolhatták egyes országok életét. Mik vannak!

Jöttek a terroristák

A Magyar Idők kérdezi, ki lehet-e szűrni a terroristákat a határon. Lázár sajnáltatja a kormányt, hogy szívtelenséggel vádolják a kormányt, pedig megjött 500 ezer migráns, akik féltéglával dobálták a rendőröket, meg betörték a Keleti pályaudvar bejáratát. Csak az hiányzik Lázár szájából, hogy Icuka drága, értse meg, ezek állatok mind.

De folytatódik a sztori, felháborító, hogy elindultak az M1-esen tavaly, na meg megtagadták a személyazonosságuk igazolását. A határ le van most zárva, napi 15 embert fogadunk, ez megfelelő garancia az átvilágításra. Persze aki hamis útlevéllel érkezik, azt még nem biztos, hogy kiszűrik. A görögök amúgy lassúak, ott egy nap egy hivatalnok egy emberrel foglalkozik, tényleg, ezt az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök mondta.

Eximbankról, hitelről

Az Eximbank nemcsak exportot finanszíroz, hanem kereskedelmi banki tevékenységet is folytat. A turisztikai bevétel pedig exportbevételnek számít – teszi hozzá Kovács kormányszóvivő. Lázár azt magyarázza, nagyon szigorú törvények szabályozzák a bankokat. Akik állami banktól kap hitelt, annak sok mindennek meg kell felelnie, de a hiteladóknak is körültekintőeknek kell lenni. Szóval az Eximbanktól nehezebb hitelt szerezni, mint egy kereskedelmi banktól.

A hazai muszlimokat szereti mindenki

Zaklatják a muszlimokat Magyarországon – írta Bolek Zoltán hazai muszlim vezető a miniszterelnöknek. A magyar állam mindenkit megvéd Lázár szerint, majd válaszolnak a levélírónak. A muszlimok számára is garantálja a védelmet a kormány. A választók csak Brüsszel-ellenesek szerinte, mert nem mások ellen szól az álláspontjuk, ez volt az álláspontja. Hát…

Mi lesz a metrópótló buszokkal?

Az RTL Klub a fővárosi busztender bukásáról kérdez, van-e köze a buszos cégek és érdekkörök rivalizálásához. Lázár úgy tudja, piacszűkítő és törvénytelen volt a tender, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság érvénytelenítette azt. A gond az volt, hogy jó néhány indulni kívánót kizártak a közbeszerzésből, amit a Fővárosi Önkormányzat írt ki. Újra ki kell írni a tendert.

“Én nem tudom, kire írták ki konkrétan”, de kizártak belőle másokat. A határidővel történt ez a kizárás, pedig a metrófelújítás kiírása még meg se jelent. Reálisan szerinte jövő nyár előtt meg se kezdődik a metrófelújítás, szóval a végtelenségig tolódik a dolog. A busztender miatt szerinte nem csúszhat a felújítás.

Ezt nevezem nemzeti egységnek!

Nem mindegy, hogy mennyien mennek el szavazni – jelentette ki a Miniszterelnökség főnöke. Nemzeti összefogásra és együttműködésre van lehetőség. Az ő választókörzetével kezd el matekozni: hány polgár van, hányan szavaztak rá 2014-ben, ha csak ennyien fognak most a nemre szavazni, az kudarc. Ha többen, akkor nemcsak a fideszesek mentek el szavazni, hanem van nemzeti egység. Azt azért tegyük hozzá, hogy a Jobbik is a nem mellett kampányolt. Brüsszelben a mozgásterünket ez a nemzeti egység határozza majd meg.

Orbán ezért nem kampányolt személyesen

Orbán Viktor két interjú után megy Izraelbe Simon Peresz temetésére. No de miért nem kampányol személyesen a magyar kormányfő? Lázár szerint alkalmas a véleménye tolmácsolására a sajtó is. Orbán amúgy elvárta, hogy menjenek a kormánytagok országot járni. “Egyébként mindenki úgy szavaz, ahogy akar”, szerinte minden kormányzati megszólalásnak ez volt a lényege. Hozzátette, a miniszterelnök több embert meg tudott a sajtón keresztül szólítani, mint személyesen.

Nincs kampányplakát a járási hivatalban

Lázár még beszélt arról, miért lesznek nyitva a járási és kormányhivatalok. Lázár utasítására kormányplakátok sincsenek ezekben a hivatalokban, csak a piros-zöld-fehér keretben lévő hivatalos felhívás.

"A Máté véleményét nem akarjuk kommentálni"

Hivatali időben járási hivatali dolgozók kampánytevékenységet biztos nem folytatnak – mondta kerek-perec Lázár János egy gyanúsításra. Pedig a Népszabadság kérdezője szerint Kocsis Máté nem cáfolta az értesülést. Lázár változatlanul tagadja, hogy ilyen hivatalos utasítás lett volna. Azt persze nem tudja megakadályozni, hogy az alkalmazottak a szabadidejükben mit tegyenek, “ezt nem kontrolláljuk, ez a világ elmúlt”. Egy közszolga lehet párttag, szóval ez van. Lázár mindenesetre biztos benne, hogy nem adott utasítást. Kovács hozzátette, ez konteó, összeesküvés-elmélet, nincs rá bizonyíték. Amúgy Kovács is részt vett munkaidőn kívül a kampányban, nincs ebben kivetnivaló. “Hazamegy este a Zoltán, és felhívja öt haverját”, hogy menjenek el szavazni, ez miért ne történhetne meg. “A Máté véleményét nem akarjuk kommentálni” – tette hozzá.

Elfogyott a rántott sajt, de volt-e benne GMO?

Az importált élelmiszerek között lehetnek olyan élelmiszerek, amikben lehet génmódosított alapanyag, pl. a szója. Ezt kiszűrni nehéz Lázár szerint, ez az egyik vitatott pontja a kanadai- és amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményeknek.

Szóval versenyképtelenség

Szóval miért nem vagyunk versenyképesek? Mert nagy a bürokrácia. Másfél hónap megy el a kkv-knak az adóbevallásra, ez a GDP 4 százalékát érinti például – mondta Lázár (volt az államnak 26 éve ezen javítani, szóval tapsvihar).

Lészen-e román kerítés?

Lesz-e kerítés a román határon? Elő van készítve az építés Kiszombor és Mezőhegyes között, van építőanyag és kapacitás is erre. Akkor épül meg, ha “ez elkerülhetetlenné válik”. A végsőkig együtt akarunk működni a románokkal. Most még csak páran jönnek Románia felől, de a fene se tudja. Egyes szervezetek szerint ősszel visszatérnek a migránsok a Balkánra.

Lészen-e osztrák kerítés?

Kezdődnek a kérdések tehát:
Milyen lesz az osztrák kerítés? Nem tudjuk, vizsgáljuk. Lázár a “közkonszenzust” mint kifejezést bevezette. Most amúgy 810 migráns van Magyarországon, akik mozgásukban nem korlátozhatók. Nem növekszik az országban tartózkodók száma, a magyar kerítés nagy biztosíték Ausztriának is. Azt mondtuk az osztráknak, a kerítést kell a szerb határon megerősíteni, és akkor nem kell Hegyeshalomnál osztrák kerítés. November 12-ig kapott Ausztria uniós engedélyt a határellenőrzésre a schengeni belső határain.

Szigorúan 3 óra 40-ig

Lesz népszavazás is – pendítette meg a fontos húrokat Lázár, majd jöhetnek a kérdések, hurrá!

15.40-kor tuti befejezik amúgy Kovács Zoltán szerint.

Rántott sajt és 148 ezer ember

Elnézést, kis szünet volt átadás-átvétel és rántott sajt fogyasztása miatt. Addig Lázár a gazdaságot fényezte, majd rátért arra, hogy 148 ezernyi nép érkezhet ide a fejlett nyugatról. Ők persze mind ránkoktrojált migránsok. Még Izlandot is elővette, szegény gleccserlakók :(

Mi lesz?

Lázár szerint a magyar bevándorlási és állampolgársági ügyeket az Európai Bizottság elvenné az országtól, a határon az Európai Bizottság emberei intéznék a bevándorlási ügyeket.

Ellenesek

Lázár szerint a választópolgár nem EU-, hanem Brüsszel-ellenesek. A menekültvitában Magyarországnak meg kell tartania a döntési jogát.

Elmagyarázza

Az Európai Bizottság terve a miniszter szerint az, hogy az illegális migrációból —> legális migrációt csinálnának. Ez szöges ellentétben van a magyar érdekekkel.

Nincs szükség migrációra, elképzelhetetlen a betelepítés.

Olvasói sztorik