Belföld

Alaposan begyakorolhatta a robbantást a Teréz körúti merénylő

Szakértők szerint rendkívüli magabiztosságról tanúskodik a közzétett kamerafelvétel.

Profi munka volt a szombat esti Teréz körúti robbantás a hvg.hu-nak nyilatkozó tűzszerészek szerint.

Egyikük azt mondta: nem biztos, hogy a támadó kapott ilyen irányú kiképzést, de ez is elképzelhető. Ahogy az is, hogy autodidakta módon, akár az internetről képezte ki magát, olyan alaposan, hogy végül ilyen magabiztosan képes volt megtervezni és végrehajtani a robbantást. „Elképzelhető, hogy ki is ment egy homokbányába és ott tolta neki” – mondta.

A lap egy másik forrása szerint a kamerafelvételen „szakmai szempontból egyetlen fölösleges mozdulatot sem látni”. A támadón az látszik, hogy nincs benne félelem, az egész támadás nagyon kiszámított, amiből az következik, hogy pontosan ismerte a robbanóeszközt, pontosan tudta, mit csinál. Ha nem is élesben, de biztosan robbantott már, valószínűleg gyakorolt.

A robbantásos támadások jelentős részénél az elkövetők teljesen másképp viselkednek, minél előbb meg akarnak szabadulni a „csomagtól”. A Teréz körúti robbantó viszont több mint negyed órán át járkált azon a szakaszon, nem zavarta, hogy mi van nála. Bízott az eszközben, tudta, hogy nem fog idő előtt működésbe lépni.

Az egyik szakértő szerint a robbanás ereje és a csomag nagysága alapján néhány tíz dekás lehetett a robbanószerkezet magja, amit a merénylő lefojthatott a sebességnövelés érdekében, és repeszképző anyagként szögeket applikált hozzá. Az ilyen házilag barkácsolt, improvizált robbanóeszközöket sokszor „szegények bombájának” hívják, minimális költségből, közönséges összetevőkből előállíthatók. Például egy garázskapu-nyitóval ötezer forintból megoldható, hogy 10-20 méterről is működésbe hozzák a szerkezetet.

[central_CentralTagComponentWidget title=”Robbanás Budapesten” tag_select=”-1″ tag_id=”155903″ category_id=”” item_limit=”5″ hide_lead=”true” show_image=”true”]

Szokatlanul nagynak vélik a szakértők a robbanószerkezet fényhatását, amiből arra következtetnek, hogy valamilyen pirotechnikai eszközt, illetve tűzijáték készítésére használható, esetleg abból kiszerelt anyagot is felhasznált a merénylő.

A szakértőket valósággal sokkolta a támadás jellege és kivédhetetlensége, aljas dolognak tartják, ahogy a támadó lesben állt, a két rendőrnek pedig esélye sem volt, hogy megakadályozzák a robbantást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik