Belföld

Járása buktathatja le a robbantót

Az olyan árulkodó, hogy környezete talán beazonosíthatja - mondta egy szakértő.

A terézvárosi robbantásról nyilvánosságra hozott 18 perces videó ismeretében egyértelmű, hogy a támadás a rendőrök ellen irányult. A Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában a katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese azt mondta, a tettes érzelmileg erősen motivált lehet.

Horváth József szerint az elkövető járása olyan jellegzetes, olyan egyedi jegyeket mutat, hogy az ismerősök, a szomszédok számára talán árulkodó lehet, és segíthet azonosításában. 

A szakember azt nem tudta megmondani, magányos elkövetőről lehet-e szó, vagy voltak segítői. Ha igen, akkor könnyebben lehetne valamilyen szálat találni. A dzsihadista indíték, ha az Iszlám Állam a következő 24-36 órában nem kapja fel a hírt, nem vállalja el, kizárható, egyelőre ennek nincs semmi jele.

A katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese szerint a párizsi és a brüsszeli merényleteket elkövető terroristasejt több tagja valóban hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon lehetett, hiszen Salah Abdeslam akkor ugyan már a francia hatóságok látókörében volt, de nem volt vele szemben semmiféle büntetőjogi szankció, európai állampolgárként készíthette elő terrorakcióit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik