paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
Belföld

Az MVM Paks tagadja, hogy nukleáris balesetet kockáztattak, amikor a paksi fűtőelemeket kivitték Oroszországba

24.hu
24.hu

2016. 09. 27. 13:49

Korábban a témában:

Reggel a Népszabadság információi alapján mi is írtunk arról, hogy jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van.

Az MVM Paks közleményben reagált erre a hírre, azt írta, hogy a tokozott üzemanyag kazetták Oroszországba történő kiszállítása 2014-ben a legnagyobb körültekintéssel, teljesen biztonságosan és jogszerűen történt.

A Paksi Atomerőmű minden, a művelet veszélyességét felnagyító, a közvélemény megfélemlítésére vagy pánikkeltésre alkalmas hamis állítást határozottan visszautasít.

A sajtóban megjelent közlések kapcsán az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. újra megerősíti, hogy a tokozott üzemanyag elszállítása a magyar, az ukrán és az orosz hatóságok engedélyeinek megfelelően, továbbá az illetékes uniós ügynökség által előzetesen jóváhagyott szerződés feltételeivel összhangban történt meg. Az Európai Bizottság képviselői a tokozott üzemanyagot tartalmazó konténereket a kiszállítást megelőzően személyesen ellenőrizték és előírásszerűen plombálták.

A Paksi Atomerőmű kiemelt figyelmet fordít arra, hogy tevékenysége során mindenkor a vonatkozó jogszabályok és szerződések alapján járjon el, maximálisan betartsa a hatályos nemzetközi irányelveket, és mindenben megfeleljen a magyar nukleáris hatóság előírásainak. Több nemzetközi vizsgálat – így a Fukushima után elvégzett CBF (közismert nevén Stressz-teszt) – is igazolja, hogy a Paksi Atomerőmű világszínvonalon üzemelteti az erőművet. Az atomerőmű egyre javuló biztonsági mutatói és a termelési rekordok megerősítik, hogy nukleáris üzemben csak a biztonság maximális figyelembevételével lehet kiemelkedően termelni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.