Belföld

Közhivatalnokokat utasítottak, hogy a Fidesz nevében telefonáljanak

Államtitkári utasításra közhivatalnokoknak kellett felhívniuk a szavazókat, hogy a Fidesz nevében a népszavazáson való részvételre, és nemmel szavazásra biztassák őket – ezt írja a 444, amely egy minisztériumi dolgozótól a számukra kiosztott útmutatót is megkapta. A cikk szerint külön telefonokat is kaptak, hogy ne a minisztériumi számokra lehessen visszavezetni a hívásokat.

Ha ezek az állítások igaznak bizonyulnak, az azért aggályos, mert a kormány és a kormánypárt tevékenységének elvileg el kellene válnia egymástól.

A cikkben bemutatták a „Javasolt szöveg a telefonhívásokhoz” című, a Fidesz és a KDNP logójával ellátott dokumentumot. Eszerint a telefonálónak ekként kell bemutatkozni:

Jó napot kívánok, XY vagyok, a Fidesz nevében telefonálok. Azért hívom, mert most vasárnap népszavazás lesz Brüsszel kényszerbetelepítési tervéről.

Ezután arra kell kérni a hívott felet, hogy menjen el és szavazzon nemmel, de azt is meg kell kérdezni, hogy a családból hányan mennek el szavazni. Ha győzködni kell a megkeresett személyt, arra is van útmutató, ami a gyakran felmerülő ellenzéki állítások cáfolatát is tartalmazza.

Azt írják, a hivatalnokoknak munkaidőben kell a kiadott pártfeladatot elvégezniük. Hozzátették: azt nem tudni, hogy végül megvalósultak-e a telefonhívások, de terv és előkészületek voltak ez ügyben.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben azt írta:

Jelöljék meg konkrétan, kire és mire gondolnak és tegyenek az ügyben azonnal bejelentést a Választási Irodánál, illetve a hatóságoknál, hiszen jogszabálysértés esetén ez a jogszabálysértésről tudomást szerző újságírónak is kötelessége. Ha ezt nem teszik meg konkrétan, akkor ez névtelen és konkrétum nélküli rágalom marad, névtelen és konkrétum nélküli rágalmakkal pedig nem foglalkozunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik