Belföld

Terrorcselekménnyel vádolhatják, és akár életfogytiglanit is kaphat a budapesti robbantó

Továbbra is csak találgatni lehet, mi motiválta a szombat esti, Teréz körúti robbantás elkövetőjét. A feltételezett támadóról egyelőre nagyon keveset tudni: egy 170 centiméter magas, 20-25 éves férfi.

A vasárnap esti sajtótájékoztatón Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette, a gyanúsított a rendőröket akarta kivégezni, és 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

Hétfőn délután a rendőrség fotót közölt az elkövetőről és nyilvánosságra hozták a robbantásról készült videót is.

Galéria
Forrás: police.hu

Ki fogja feldobni?

Kó József, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa a 24.hu megkeresésére úgy fogalmazott, nem minden esetben hat ösztönzően a pénzjutalom.

Ha ismert személy az alvilágban, az íratlan bűnözői szabályrendszer szerint a cinkosai, ellenségei is elárulhatják. Ha más körből került ki, nehezen elképzelhető, hogy rokonai, családtagjai, ismerősei feldobják. A legegyszerűbb példa erre amikor az Egyesült Államok tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki Oszama bin Laden fejére, de környezete szolidáris volt hozzá.

A szakértő hozzátette, a nyomravezetői díj megítélése mérlegelés kérdése.

A rendőrség dönti el, számára mennyire volt hasznos a kapott információ.

Nem feltétlen kell utca, házszámra megmondani a gyanúsított tartózkodási helyét. Olykor elég lehet, ha valaki felismeri a körúton a tettest, ami aztán az elfogásához vezethet.

A törvény nem ismerete nem mentesít

Kó József szerint amíg nem kerül kézre a robbantó, nagyon nehéz megállapítani, mi volt a szándéka. Elképzelhető, hogy sosem derül ki, mert zavart elmeállapota miatt maga sem tudja.

Bár a dzsihadista vonal szinte biztosan kizárható, minősülhet terrorcselekménynek a robbantás.

Lehet terrorcselekmény, ha a Büntető törvénykönyv vonatkozó cikkelyében leírtak illenek a bűncselekményre. El kell fogadni, még ha a lakosság erkölcse és a Btk. gyakran nem is egyezik meg. A törvény nem ismerete pedig ez esetben sem mentesít a felelősségre vonás alól

– fogalmazott a szakértő.

De mit ért a Btk. terrorcselekmény alatt?

“Terrorcselekmény elkövetéséért akár örökre rács mögé kerülhet az, aki:

  • a) állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön,
  • b) a lakosságot megfélemlíti,
  • c) más állam alkotmányos, társadalmi vagy gazdasági rendjét megváltoztatja vagy megzavarja, illetve nemzetközi szervezet működését megzavarja.

Tehát függően a nyomozás eredményétől, elképzelhető, hogy terrorcselekmény miatt emelnek vádat a körúti robbantó ellen.

Többszörösen minősített eset

Az emberölési kísérlet többszörösen minősített esete jön szóba, amiért a legmagasabb kiszabható büntetés 10-20 év szabadságvesztés, illetve életfogytiglan

– mondta dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, mikor arról kérdeztük, milyen súlyú büntetésre számíthat az elkövető.

A jelenlegi adatok alapján is megállapítható, hogy minősített, mert előre kitervelten, hivatalos személy sérelmére, több ember sérelmére és több ember életét veszélyeztetve követte el a robbantást. Minősített lehet aljas indokból elkövetett cselekmény miatt is, de erre csak akkor kapunk választ, ha megkapjuk a motívumát.

Az ügyvéd szerint a büntetés szempontjából közömbös, hogy terrorcselekmény történt-e.

A lakosság megfélemlítése jöhet szóba, de ebben a tekintetben nincs különbség, terrorcselekményért is életfogytiglan a maximálisan kiszabható tétel.

Dr. Bánáti János hozzátette, az elkövető nem hárít el semmit azzal, ha feladja magát. Csak az lehet enyhítő körülmény, ha ténybeli feltárást nyújt a nyomozóknak, de ilyen komoly súlyú bűntettnél szinte biztosan nem kerülheti el az előzetes letartóztatást.

[central_CentralTagComponentWidget title=”Robbanás Budapesten” tag_select=”-1″ tag_id=”155903″ category_id=”” item_limit=”5″ hide_lead=”true” show_image=”true”]

Stabil a rendőrök állapota

A 24.hu értesülései szerint a robbantásban megsérült két rendőrt még mindig az intenzív osztályon ápolják. Állapotuk továbbra is stabil, de egyelőre minimális a javulás.

A 23 éves törzsőrmester nő életveszélyes, a 26 éves férfi törzsőrmester súlyos sérüléseket szenvedett. Mindketten műtéten estek át. Még az este folyamán terjedni kezdett a hír a közösségi médiában, hogy a járőröknek vérre van szükségük. Ezt a rendőrség szinte azonnal cáfolta.

A nemzetbiztonsági és rendészeti bizottság hétfő reggel tartott ülést a Képviselőházban. Az elnök kijelentette, minden kétséget kizáróan, célzottan a rendőrök életének kioltása volt a cél, azt viszont nem árulta el, hogy miből következtetnek erre. Az indítékokat keresi a rendőrség, de az ideológiai, dzsihádista háttér az kevéssé valószínűsíthető – mondta Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke.

Olvasói sztorik