Belföld

Rejtélyes robbantás – Ki volt? Migránsok? Kormány? Ide jutottunk

Gyakorlatilag kettévált az ország annak megítélésében, mi történt a Teréz körúton

Török Gábor elemző a Facebookon arra emlékeztetett, hogy a politikában nem a jelenségek fontosak, hanem az értelmezésük.

Történt egy robbanás Budapesten. Két ember súlyosan megsérült. A rendőrség egyelőre nem tud semmit, vagy nem mond semmit. Viszont mindenki biztosan tudja, hogy mi történt. Az emberek egy része szerint a migránsok voltak, a másik részük szerint maga a kormány. Mondhatjuk, hogy ide jutottunk… De a legjobb az lenne, ha az értelmezés helyét átvennék a tények: a hatóságoknak és vezetőiknek most – egy héttel a népszavazás előtt – óriási a felelősségük, hogy mit és mikor mondanak.

Török Gábor ehhez sok bölcsességet kívánt nekik.

Az értelmezési keretek egyike, hogy az ufóhívő Georg Spöttle szerint a robbantás „az arab, albán, nigériai” maffialeszámolásokat idézi, és minden robbantás terrortámadás. Egy másik, szintén az állami hírtévének nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő hétfőn reggel már a hatóságokat ért bírálatokra és arra reagált, hogy miért nincs még kép a feltételezett robbantóról.

Vagy nem sikerült még használható felvételeket kivenni a térfigyelő kamerákból, vagy a rendőség még várja a friss bejelentéseket, és nem akarja, hogy a tízmilliós nyomravezetői díj “orientálja” az embereket.

Horváth József az M1-en arról beszélt, hogy szerencsére Magyarországon rendkívüli az ilyen, bombával elkövetett támadás, ezért jogos elvárás, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legnagyobb körültekintéssel, aprólékossággal járjanak el.

Magányos tettes

Ugyanakkor az ATV reggeli műsorában Gyarmati István azt mondta, nem terrortámadásról, hanem inkább arról lehet szó, hogy valaki rendőröket akart ölni.

Ha azt a forgatókönyvet vesszük, ami most kirajzolódni látszik, hogy az elkövető nem elhelyezte, hanem odadobta a bombát, akkor egyértelmű, hogy a két rendőr volt a célpont. Az mindig furcsa, ha van egy robbantás és annak csak rendőrök az áldozatai. Ennek az lehet az oka, hogy valóban rendőrök voltak a célpontok. Az egyik ok lehet egyszerűen egy rendőrutálat, vagy feltűnést akar kelteni.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ez inkább magányos tettesre vall. A rendőrség azért várt sokat a tájékoztatással, mert a biztonságra törekedett, és ebben az eljárásban nincs gyakorlata – tette hozzá. Úgy vélte, ha korábban tájékoztatnak, azzal lecsillapíthatták volna a kedélyeket, elejét vehették volna az olyan állításoknak, hogy a robbantást a kormány rendelte, hogy így irányítsa a migránsveszélyre a figyelmet.

Vannak emberek, Magyarországon pedig különösen, akik imádják ezeket az összeesküvés-elméleteket. Ezeknek az a sajátossága, hogy sem tények nem kellenek hozzá, sem logika.

A Teréz körúti robbantással kapcsolatos híreinket itt olvashatja.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik