Belföld

Miért nem valószínű, hogy iszlamista terrortámadás történt Budapesten?

Alig egy héttel az október 2-i népszavazás előtt, semmi sem jöhetett volna jobban a referendumot kiíró kormánynak, mint egy robbantás Budapesten. Nem kell különösebben intelligensnek lennie senkinek ahhoz, hogy tudja, a robbantás bele fog épülni a kampányba. Mielőtt azonban iszlám államos merénylőket hallucinálva Budapestre pánikolni kezdenénk, nézzük át, miért nem túl valószínű, hogy az iszlamisták durrantottak.

1. Ez nem a mudzsahid útja

A dzsihádra, magyarul a hitetlenek ellen vívott szent háborúra lépő harcosnak, a mudzsahidnek az elsődleges feladata, hogy minél nagyobb pusztítást okozva az ellenségnek, maga is meghaljon a „küldetés” során. Magyarul, a legritkább esetben hagynak csak bombákat, mindig úgy intézik, hogy lehetőleg ők is harcba kerüljenek és ott essenek el. Ez a vallásból és a Közel-Keleten aktív mártírkultuszból következik: az ugyanis, aki a dzsihádon hal meg, azonnal mártírrá válik, vagyis egyenes úton kerül a mennybe, a bűnei pedig eltöröltetnek. Mivel Európában a terrormerényleteket elkövetők jelentős része újonnan megtért (vallására talált), vagyis a legtöbbször komoly „bűnös” élet van a hátuk mögött, kábítószerekkel, prostitúcióval és különböző bűncselekményekkel, a vallás szerint ez az egyik legegyszerűbb vagy, ha úgy tetszik, egyetlen útja, hogy a mennybe kerüljenek.

Ritka, mint a fehér holló az olyan dzsihadista merénylet, melyben egy merénylő sem hal meg.

2. Hol itt a nagy pusztítás?

Ha már valaki bombát gyárt azzal a céllal, hogy robbantson, nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása. A merényleteknek általában két típusa van: a szimbólum elleni támadás (ilyenek a követségi épületek, illetve a WTC) és a nagy civil áldozatokkal járó, félelemkeltést célzó támadás. Amennyiben itt terrorakció történt, úgy olyan szinten amatőr az elkövető, hogy őszintén meglepődnék, hogy egyedül tudta összeállítani a bombát.

Ha dzsihadista robbantott volna, akkor egy zsúfolt helyet választ, vagy a tömegközlekedés bármelyik eszközét, vagy direkt rendőrségi-katonai célpontot. Betörni egy kirakatot és megsebesíteni egy rendőrnőt egyszerűen nem hírértékű, még akkor sem, ha propagandacéllal nyomatni kezdi az állami média. Sem terror-, sem szimbolikus támadásról nem beszélhetünk.

Akkor meg mért oda tették a bombát? Ez inkább egyéni motivációnak tűnik.

Fotó: MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter

3. Még magukra is vállalhatják

Minél nagyobb lesz a hiszti a magyar közéletben, annál nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy valamelyik iszlamista terrorcsoport/önjelölt szalafi iskola úgy értékelheti, hogy magukra vállalják és üdvözlik a balhét. Ez önmagában semmit sem jelent, amíg igazolva nem lesz az elkövető kapcsolata egy terrorszervezettel.

4. Azért van itt megelőzés

Magyarországon annak a valószínűsége, hogy iszlamista merénylő robbantson, roppantul kicsi. Egyrészt nagyon alacsony a muszlimok száma az országban, a jelenlegi közhangulatban pedig borítékolhatjuk, hogy bárkiről, aki beteszi a lábát egy mecsetbe vagy maszdzsidba (imaház), regisztrálásra kerül a nemzetbiztonsági szervek által. Ez szinte lehetetlenné teszi, hogy magyar muszlimok durrogtassanak az országban, mint ahogyan azt is, hogy ebben effektíve segítséget nyújtsanak a potenciális beszivárgó terroristáknak.

Ha beszivárgó terroristáról lenne szó behozott „eszközökkel”, akkor térjünk vissza az 1-es és a 2-es ponthoz. A terrormerényletekben sok embert akarnak megölni, lehetőleg látványos helyen. Itt erről szó sem volt.

 5. A szöges bomba legendája

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a robbantás módja, miszerint az, hogy a robbanóeszköz vélhetően szöges bomba volt, egyértelműen bizonyítaná a terrormerényletet, nem árt tudnunk, hogy a robbanóeszközök fejlettségi szintjén a szögesbomba közvetlenül a Molotov-koktélt követi a sorban, magyarán kicsit sem kifinomult. Jelenleg nem állnak a rendelkezésünkre információk arról, hogy mivel robbantottak, de azt már most elmondhatjuk, hogy a robbanótöltetet körbebugyolálni mindenféle fémhulladékkal, gyakorlatilag minden bomba-szakácskönyv alapja és nem iszlámspecifikus. Arra szolgál, hogy a töltet detonációja után nagy sebességgel meginduló repeszek minél nagyobb pusztítást vigyenek végbe – elsősorban az emberek között.

Van értelme szöges bombát robbantani zsúfolt helyen, de egy üres bolthelyiség előtt nincs, ha csak annak a bolthelyiségnek nincs más funkciója.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik