Belföld

Kósa: Hajtóvadászatot!

A szombati merénylet és a népszavazás a téma a t. Házban. Tyék és csék és gyék és ennyek.

Döbbenetes eseményre került sor szombaton, egy ismeretlen megpróbált kivégezni két járőröző rendőrt, mély megdöbbenés és részvét lett úrrá mindenkit.

A Fidesz frakcióvezetője nyitotta így a mai parlamenti napot.

Kósa visszautasította „az összeesküvés-elméleteket”, és ennek némiképp ellentmondóan arról beszélt, hogy „minden verzió napvilágot látott a sajtóban, de egyiket sem lehet sem megerősíteni, sem megcáfolni”.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Kósa úgy véli:

A magyar emberek biztonságát érte támadás… A tettest minden erővel el kell kapni, hajtóvadászatot kell indítani ellene, de egyelőre a részvété és a döbbeneté, valamint a rendőrség melletti kiállásé a szó.

Válaszában Kontrát Károly belügyi államtitkár bejelentette, hogy a feltételezett tettesről készült biztonsági kamerás felvételt még ma nyilvánosságra hozza a rendőrség.

Putyin, na az robbantott

A Parlamentben ülünk, és ahogy a sajtóban meg a baráti csetelésekben, villamosi magánbeszélgetésekben, úgy itt is mindenki tudja a tutit. (Vagyis senki nem tud semmit, de nagyon szeretne hozzátenni valamit a Nagy Közös Nyomozáshoz.)

Az elmúlt fél órában egy ellenzékitől azt hallgattuk meg, hogy Orbán robbantatott, egy másik tengeren túli szálakat vetett föl, egy balostól meg azt jegyeztük le, hogy nyilvánvalóan az Európa destabilizálásában érdekelt oroszok szervezték a merényletet.

Az ülésteremben is a bumm a trambulin: a kereszténydemokrata Szászfalvi László egyetlen bekezdésbe sűríti a körúti merényletet a „karját táró, tehetetlen Európai Unióval” és a migránsok jelentette terrorveszéllyel.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Az államtitkári (Dömötör Csé) válasz már odáig jut, hogy aki kételkedik a migráncsok gonoszságában, az nézze meg a Calais-nál a hétvégén megvert magyar kamionosról készített fotókat.

Többször felriadt a sofőr

(Ja, az megvan a nyájas olvasónak, hogy a hétvégén a királyi MTI értesüléseiből dolgozó egyik rádióban azt olvasták be a hírekben, hogy:

„a Calais-ban migránsok által elvert magyar kamionsofőr elmondta, nagyon megviselték a történtek, éjszaka többször felriadt”?

Félreértés ne essék: a sofőrrel együttérzünk, támadóira pedig rozsdásodjon rá a börtönlakat, miután remélhetően elkapják őket, aztán pedig mehet a végleges kiutasítás.)

Na, de vissza a Házba.

A szocik frakcióvezetője, Tóth Bertalan azzal kezdi parlamenti napirend előttijét:

Hol van ilyenkor a miniszterelnök? Hol van ilyenkor a miniszter? Hogyan védik meg az embereket, amikor a rendőreikkel ilyen történhet?

És azzal zárja, hogy akinek elege van az Orbán-kormányból, vasárnap maradjon otthon.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Mire Dömötör sajnálkozását fejezi ki, hogy:

a baloldal a merényletet is pártpolitikai megfontolásokra használja.

Rendőr a Parlamentben, pártelnök teknősön

A Jobbik frakcióvezetője csupa személyessel lepi meg képviselőtársait.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Először azzal, hogy rendőr korában maga is azon a szakaszon járőrözött, ahol a robbantás volt, így “szinte a saját bőrömön érzem”, mi történt. Aztán pedig egy bonyolult képzettársítással oda lyukad ki, hogy ő egy jól megtervezett karaktergyilok áldozata (Volner a susnyásban sztori, ha valaki nem emlékezne).

A nap kormányzati verőembere Dömötör Csaba, aki Vona Gáboron elmélkedve furcsállja, hogy a Jobbik elnökéről egy bulvármagazinból megtudhatta az ország, hogy a Galapagos-szigeteken szívesen ülne teknősháton, viszont pártja nem támogatja (eléggé) a kvótanépszavazás nemjét.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

(Szabad egy egészen személyeset?

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Gyönyörű, szlávos lágyításokkal, magánhangzó-rövidülésekkel tarkított felszólalást hallgatunk Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzeti szószólótól, “Antall József minyiszterelnyök”, “velemenyem szerint”, és csupa ilyen finomság. Hogy miről szól a beszéd, fogalmunk sincs, annyira elborít bennünket a nosztalgia: eláruljuk, a múlt század nyolcvanas éveiben, középiskolai tanulmányaink során az akkor pályakezdő Hartyányi Jaroszlava volt az orosztanárunk, s már akkor is borzongatóan szóltak azok a tyék és csék és gyék és ennyek, és akkoriban különösen nem azt figyeltük, mit mond a tanárnő, ki bizony a legjobb csaj volt a Puskás Tivadar Híradástechnikai Szakközépiskolában. Szóval kézcsók.)

Haverok egymás között

Kedvenc üléstermi párbeszédünket a fideszes Gyopáros Alpár és pártja államtitkára Dömötör Csaba produkálta egy interpelláció neglizséjébe csomagolva.

Íme.

Gy. Alpár: Vajon hová akarja széttelepíteni a bevándorlókat a baloldal?

D. Csaba: Arról, hogy hová szeretné széttelepíteni a bevándorlókat a baloldal, őket kell megkérdezni.

Hiszékenynek beavatkoznak a szájába

Ma nincs Orbán, ennek megfelelően alacsony az üléstermi népsűrűség, ilyen közegben a maffiózás és a hazaárulózás se cseng oly élesen, mint sűrűbb napokon. Az olyan, amúgy fontos kérdések, mint például a “miért teszik tönkre a magyar vidéket?” különösen nem ösztökélnek retorikai csúcsteljesítményre.

Hogy tudósításunkat legömbölyítsük, mi is impertinenciára vetemedtünk: a karzatról befotóztunk az Országgyűlés egyik alelnöke, a szocialista Hiszékeny Dezső pulpitusára, s egy a parlamenti irományokhoz nem passzoló “beutaló fog ct felvételre” dokumentumot rögzített kameránk.

Gyors, fájdalommentes reparációt kívánunk.

parlament

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik