Belföld

Tűzszerész szakértő: házi készítésű szerkezet robbanhatott a körúton

Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel – mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában.

A robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal.
Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, “és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel”. Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag.

A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

Mint ismert,  ismeretlen eredetű robbanás szombaton 22 óra 30 perc körül történt a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. A robbanás körzetét lezárták és szakértők bevonásával megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést. Ahogy arról beszámoltunk, a lakók nem mehettek haza, a közeli szállodák vendégei is kint várakoztak, hatalmas volt a felfordulás és a tanácstalanság.

Úgy tudjuk, az egyenruhások állapota továbbra is súlyos, a rendőrnő a fején, kollégája a felsőtestén sebesült meg.

A helyszínen több videó is készült.  Kollégáink élőben jelentkeztek a körútról:

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő korábban azt mondta, hogy egyelőre “ezzel az egésszel kapcsolatban csak spekulálni tudunk”, mindenesetre több lehetséges verziót el tud képzelni. Szerinte ha nem is száz százalék bizonyossággal, de egy „iránymutató” eredményekre már ma is számítani lehet, de az sem kizárt, hogy a rendőrségnek már rendelkezik lényegi információkkal, csak nem kommunikálja azt. “Össze kell szedni ehhez minden pici kis darabot, amit ott találnak a helyszínen, és utána megpróbálni összerakni az eseményeket.”

Arra, hogy az ügyben büntetőeljárás indult-e és mi a gyanú, továbbra sincs egyértelmű válasz. Erről itt és itt olvashat bővebben.

A legfrissebb információkat itt olvashatja.

Videókat itt nézhet.

Összefoglalónkat az eddigi történésekről itt olvashatja.

Olvasói sztorik