Belföld

Elegük van az embereknek a kormányzati hirdetésözönből

A Publicus Intézet felmérése szerint csak hat százaléknyian vannak, akik jövő vasárnap igennel szavaznának.

Az emberek túlnyomó többsége úgy gondolja, túl sok menekült érkezik Európába, ennek ellenére többségben vannak azok is, akik feleslegesnek tartják a jövő vasárnapra kitűzött népszavazást – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek.

Nem kötelességünk segíteni

A megkérdezettek többsége nem gondolja azt, hogy a menekülteket emberségeseben kellene kezelni, sőt, kétharmaduk szerint nem kötelességünk segíteni rajtuk. Ugyanakkor minden tíz megkérdezettből hatan úgy gondolják, népszavazás nélkül is megakadályozható a kényszerbetelepítés, felesleges erre költeni. Ugyancsak 60 százaléknyian gondolják úgy, hogy a menekülteket amúgy sem lehet arra kényszeríteni, hogy oda költözzenek, ahova nem akarnak.

Az emberek fele ígérte biztosra részvételét a népszavazáson, köztük kétharmadnyian vannak, akik a kvóta ellen szavaznának. Emellett az összes megkérdezett 11 százaléka adna le érvénytelen szavazatot, ha elmenne, de a többség inkább otthon marad.

Népszerűséghajhászás

86 százaléknyian vélik úgy, hogy túl sok menekült érkezik Európába, de 48 százalék azt is gondolja, hogy a Fidesz egy népszerű témát felhasználva saját népszerűségét igyekszik növelni.

Már csak két társadalmi csoportban vannak többségben azok, akik szerint emberségesebben kellene bánni a menekültekkel: a budapestiek körében 54 százalék, az MSZP szavazók körében 52 százalék az arányuk. Ezzel ellentétesen leginkább a Jobbik-szavazók gondolkodnak, 65 százalékuk szerint nem kell több emberséget tanúsítani a menekültek iránt. Ebben a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők 58 százaléka, és a Fidesz-szavazók 56 százaléka is osztozik.

Az MSZP-szavazók 72, a Jobbik-szavazók 58 százaléka feleslegesnek tartja a népszavazást, a fideszesek körében ez az arány csak 31 százalék.

Túltolják

A megkérdezettek kétharmada túl soknak gondolja a kormány által folytatott hirdetési kampányt, csak 28 százalék mondta, hogy szükség van ennyi hirdetésre.

A megkérdezettek fele ígéri biztosra részvételét a népszavazáson, de a Publicus megjegyzi, hogy a részvétel a legnehezebben mérhető szándék, és általában többen jelzik részvételüket annál, mint akik végül el is mennek. Így jelenleg a népszavazás érvényessége meglehetősen kérdéses. A Fidesz-szavazók 82, az MSZP-szavazók 34 százaléka ígérte részvételét, de az összes résztvevőnek csak hat százaléka szavazna igennel. A részvételüket biztosra ígérők körében két százaléknyian adnának le érvénytelen szavazatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik