Belföld

Népszavazás: polgármesterek és városok sorsa függ a Fidesz sikerétől

Kérdéses, hogy meglesz-e a kvótarefendum érvényessége, ezért mindenki a mozgósításon dolgozik. A polgármestereknek megmondták, milyen számokat kell hozni.

Az összes választópolgár több mint felének meg kell jelennie és érvényes szavazatot kell leadnia ahhoz, hogy a referendum is érvényes legyen, ez pedig négymilliónál is több embert jelent. A bajok ott kezdődnek a Fidesz számára, hogy a Republikon Intézet egyik friss felmérése szerint a választókorú népesség 48 százaléka ígéri biztosra a részvételét és további 23 százalék tartja valószínűnek. Reiner Roland, az Integrity Lab kutatásvezetője szerint akár meglehet az érvényes és eredményes referendum: az első mérések előtt ebben sokan kételkedtek még, azóta azonban megváltozott a helyzet.

A mindent elsöprő mozgósítás is ennek a hozománya. Amikor a Fidesz látta, hogy nemcsak nagyarányú nem szavazatra számíthat, hanem kellő megjelentre is, elkezdte felsrófolni a népszavazás tétjét és saját magát hajszolta bele egy nagyszabású kampányba. Amibe a polgármestereket is belekeverte, konkrét elvárással.

Bevetnek mindenkit

Miután Áder János október 2-ra írta ki a népszavazást, Rogán Antal propagandaminiszter rögtön azt mondta, Orbán Viktor mellett az összes miniszter és államtitkár részt vesz majd a kampányolásban. Úgy tudjuk, a pártvezetésnek minimumelvárása is van az érintettek felé, legalább kettő fórumot mindenkinek le kell nyomnia.

A politikusok mellett a szakértőket is bevetették, Nógrádi György például azzal tüzelte egyik legutóbbi fórumán hallgatóságát, hogy elárulta a menekültválság megoldását, ami szerinte a tűzparancs.

Nem telik el nap kvótaellenes gyűlés nélkül, ráadásul információink szerint a népszavazás előtti utolsó hétben Orbán Viktor is beszáll majd. Ehhez kapcsolódóan az Origónak adott interjújában azt mondta, megpróbál minél több médiumon keresztül eljutni az emberekhez.

Polgármesteri nyomás

A Fidesz évtizedes sikerének titka egyértelműen a felkészültség és az, hogy hihetetlenül naprakészek – a saját választóikból, lásd Kubatov-listák.

A 2014-es önkormányzati választások előtt a kormánypárti polgármesterjelölteknek többek között a Fidesz országos pártigazgatójával és egyben alelnökével is el kellett beszélgetniük.

A népszavazás előtt pedig leszóltak a pártközpontból, a 24.hu információja szerint érkezett egy levél, hogy mi az elvárás. A 2014-eshez hasonló számokat kell hozni.

2014-ben hosszú évek szocialista kormányzását sikerült megtörni itt, körülbelül háromezer szavazatot szereztünk, fölényesen nyertünk. Most háromezer nem szavazatot várnak október 2-ára

– mondta egy névtelenséget kérő Heves megyei településvezető.

Értesülésünket több polgármester is megerősítette – a legfontosabb a mozgósítás.

A saját karrieremmel és a városba érkező állami támogatással is játszom, ha kevés szavazat érkezik

– mondta egy másik polgármester forrásunk a Dél-Dunántúlról.

A honatyák nem maradnak magukra, a Fidesz választókerületi elnökei is komoly feladatot kaptak, ők felügyelik, hogyan halad települési szinten a mozgósítás.

Nem az első eset

Korábban a Népszava írt arról, hogy a Fidesz körlevélben szólította fel a polgármestereket, hogy szavaztassák meg testületeikkel a kötelező betelepítési kvóta elleni határozati javaslatot. A napilap szerint lista is készül azokról, akik ezt nem teszik meg.

A településvezetők külön kampánnyal is készültek a népszavazásra, egészen pontosan a Megyei Jogú Városok Szövetsége, aminek az élén a fideszes kaposvári polgármester, Szita Károly áll. Az MJVSZ nemrég konferenciát is tartott “Október 2-án nemet mondunk” címmel, ahol úgy fogalmazott, a kvótanépszavazás

nem egy, hanem 3200 népszavazást jelent, ennyi magyar település fogja eldönteni, hogy milyen jövőt képzel magának.

Akkor azt közölte, már csaknem 2000 település döntött úgy, hogy határozatot hoz a kényszer-betelepítés ellen, támogatva a kormány ez irányú tevékenységét.

Most is megkerestük Szitát, hogy megtudjuk, egészen pontosan hány önkormányzat döntött a határozathozatal mellett, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Pedig arra is rákérdeztünk, hogy Szita információja szerint mennyi határozat született önkéntes alapon és mennyi volt válasz a kormányzati presszióra, hogy ellenkező esetben ugorhat az állami támogatás, lásd Orbán Viktor Modern Városok Programja.

Kocsis Máté is megmozdult

Közben Józsefvárosban 10 milliós kampány indult a nem szavazatok mellett, egy szeptember 8-i előterjesztés értelmében.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete elkötelezett a népszavazás sikerében. A józsefvárosiak 2015 nyarán a II. János Pál pápa téren és a Keleti Pályaudvarnál már tapasztalták, hogy mit jelent a migránsok tömeges jelenléte, a tragikus terrortámadások pedig rávilágítottak arra, hogy milyen további veszélyeket rejthet a tömeges bevándorlás országunkra és Józsefvárosra nézve is. Bízva a népszavazás sikerében javaslom, hogy az önkormányzat 2016. évi költségvetésében bruttó 10 millió forint kerüljön elkülönítésre a kényszerbetelepítés elleni népszavazással összefüggő közérdekű tájékoztatás megvalósítására.

A képviselő-testület megszavazta az előterjesztést.

Óbudát közben megrótta a Nemzeti Választási Bizottság, mert ismeretlenek a kampány során “Óbuda – Közösséget építünk” feliratú póló viselésével megsértették a választások tisztaságának megóvása alapelvet. A határozat indokolása szerint az aktivisták azzal, hogy az önkormányzatra utaló logóval és felirattal ellátott pólóban kampányoltak, azt a megtévesztő látszatot keltették, hogy az önkormányzat is részt vesz és állást foglal a kampányban.

http://konyvtaros.tumblr.com/post/150767962187/gyanúsan-üresek-az-utcák-magyarországon

De miért helyi szinten?

Az október 2-i kérdés a menekültekről szól, de menekültből alig van az országban. A politikai elemző szerint ezért a települési szintre lecsorgott kampány egy eszköz a kormány kezében, a választópolgárok utcájába kell vinni a vélt vagy valós problémát, azt kell érzékeltetni, hogy bárkinek lehet menekült a szomszédja. Erről szól Magyarország Kormányának (Orbán Viktornak) az egyik legfrissebb Facebook-bejegyzése is:

Ha Brüsszel ránk erőszakolja a kötelező betelepítési kvótát, az mind a 3200 magyar településnek ügye, akkor egyszer csak a szomszéd házban is megjelenik egy migráns család.

Reiner szerint a népszavazás valódi tétje a Fidesz számára a teljes győzelem. Orbán Viktor is azt mondta a már idézett interjúban, hogy ő akkor lenne boldog, ha a részvételi arány százszázalékos lenne. A kormánypártoknak azért van szükségük a totális győzelemre, hogy az eredménynek csak egyetlen lehetséges magyarázata legyen – az történt, amit a Fidesz és Orbán akart.

Ha a referendum nem lesz érvényes, azt a Jobbik (bezzeg mi megmondtuk, hogy nem kell népszavazás, Alaptörvénybe kell foglalni a kérdést) és a baloldal (ők bojkottra biztatnak) is sikerként könyvelhetik el.

Ezért a mindent elsöprő mozgósítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik