Belföld

Népszavazás: polgármesterek és városok sorsa függ a Fidesz sikerétől

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 09. 23. 07:00

Kérdéses, hogy meglesz-e a kvótarefendum érvényessége, ezért mindenki a mozgósításon dolgozik. A polgármestereknek megmondták, milyen számokat kell hozni.
Korábban a témában:

Az összes választópolgár több mint felének meg kell jelennie és érvényes szavazatot kell leadnia ahhoz, hogy a referendum is érvényes legyen, ez pedig négymilliónál is több embert jelent. A bajok ott kezdődnek a Fidesz számára, hogy a Republikon Intézet egyik friss felmérése szerint a választókorú népesség 48 százaléka ígéri biztosra a részvételét és további 23 százalék tartja valószínűnek. Reiner Roland, az Integrity Lab kutatásvezetője szerint akár meglehet az érvényes és eredményes referendum: az első mérések előtt ebben sokan kételkedtek még, azóta azonban megváltozott a helyzet.

A mindent elsöprő mozgósítás is ennek a hozománya. Amikor a Fidesz látta, hogy nemcsak nagyarányú nem szavazatra számíthat, hanem kellő megjelentre is, elkezdte felsrófolni a népszavazás tétjét és saját magát hajszolta bele egy nagyszabású kampányba. Amibe a polgármestereket is belekeverte, konkrét elvárással.

Bevetnek mindenkit

Miután Áder János október 2-ra írta ki a népszavazást, Rogán Antal propagandaminiszter rögtön azt mondta, Orbán Viktor mellett az összes miniszter és államtitkár részt vesz majd a kampányolásban. Úgy tudjuk, a pártvezetésnek minimumelvárása is van az érintettek felé, legalább kettő fórumot mindenkinek le kell nyomnia.

A politikusok mellett a szakértőket is bevetették, Nógrádi György például azzal tüzelte egyik legutóbbi fórumán hallgatóságát, hogy elárulta a menekültválság megoldását, ami szerinte a tűzparancs.

Nem telik el nap kvótaellenes gyűlés nélkül, ráadásul információink szerint a népszavazás előtti utolsó hétben Orbán Viktor is beszáll majd. Ehhez kapcsolódóan az Origónak adott interjújában azt mondta, megpróbál minél több médiumon keresztül eljutni az emberekhez.

Polgármesteri nyomás

A Fidesz évtizedes sikerének titka egyértelműen a felkészültség és az, hogy hihetetlenül naprakészek – a saját választóikból, lásd Kubatov-listák.

A 2014-es önkormányzati választások előtt a kormánypárti polgármesterjelölteknek többek között a Fidesz országos pártigazgatójával és egyben alelnökével is el kellett beszélgetniük.

A népszavazás előtt pedig leszóltak a pártközpontból, a 24.hu információja szerint érkezett egy levél, hogy mi az elvárás. A 2014-eshez hasonló számokat kell hozni.

2014-ben hosszú évek szocialista kormányzását sikerült megtörni itt, körülbelül háromezer szavazatot szereztünk, fölényesen nyertünk. Most háromezer nem szavazatot várnak október 2-ára

– mondta egy névtelenséget kérő Heves megyei településvezető.

Értesülésünket több polgármester is megerősítette – a legfontosabb a mozgósítás.

A saját karrieremmel és a városba érkező állami támogatással is játszom, ha kevés szavazat érkezik

– mondta egy másik polgármester forrásunk a Dél-Dunántúlról.

A honatyák nem maradnak magukra, a Fidesz választókerületi elnökei is komoly feladatot kaptak, ők felügyelik, hogyan halad települési szinten a mozgósítás.

Nem az első eset

Korábban a Népszava írt arról, hogy a Fidesz körlevélben szólította fel a polgármestereket, hogy szavaztassák meg testületeikkel a kötelező betelepítési kvóta elleni határozati javaslatot. A napilap szerint lista is készül azokról, akik ezt nem teszik meg.

A településvezetők külön kampánnyal is készültek a népszavazásra, egészen pontosan a Megyei Jogú Városok Szövetsége, aminek az élén a fideszes kaposvári polgármester, Szita Károly áll. Az MJVSZ nemrég konferenciát is tartott “Október 2-án nemet mondunk” címmel, ahol úgy fogalmazott, a kvótanépszavazás

nem egy, hanem 3200 népszavazást jelent, ennyi magyar település fogja eldönteni, hogy milyen jövőt képzel magának.

Akkor azt közölte, már csaknem 2000 település döntött úgy, hogy határozatot hoz a kényszer-betelepítés ellen, támogatva a kormány ez irányú tevékenységét.

Most is megkerestük Szitát, hogy megtudjuk, egészen pontosan hány önkormányzat döntött a határozathozatal mellett, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Pedig arra is rákérdeztünk, hogy Szita információja szerint mennyi határozat született önkéntes alapon és mennyi volt válasz a kormányzati presszióra, hogy ellenkező esetben ugorhat az állami támogatás, lásd Orbán Viktor Modern Városok Programja.

Kocsis Máté is megmozdult

Közben Józsefvárosban 10 milliós kampány indult a nem szavazatok mellett, egy szeptember 8-i előterjesztés értelmében.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestülete elkötelezett a népszavazás sikerében. A józsefvárosiak 2015 nyarán a II. János Pál pápa téren és a Keleti Pályaudvarnál már tapasztalták, hogy mit jelent a migránsok tömeges jelenléte, a tragikus terrortámadások pedig rávilágítottak arra, hogy milyen további veszélyeket rejthet a tömeges bevándorlás országunkra és Józsefvárosra nézve is. Bízva a népszavazás sikerében javaslom, hogy az önkormányzat 2016. évi költségvetésében bruttó 10 millió forint kerüljön elkülönítésre a kényszerbetelepítés elleni népszavazással összefüggő közérdekű tájékoztatás megvalósítására.

A képviselő-testület megszavazta az előterjesztést.

Óbudát közben megrótta a Nemzeti Választási Bizottság, mert ismeretlenek a kampány során “Óbuda – Közösséget építünk” feliratú póló viselésével megsértették a választások tisztaságának megóvása alapelvet. A határozat indokolása szerint az aktivisták azzal, hogy az önkormányzatra utaló logóval és felirattal ellátott pólóban kampányoltak, azt a megtévesztő látszatot keltették, hogy az önkormányzat is részt vesz és állást foglal a kampányban.

http://konyvtaros.tumblr.com/post/150767962187/gyanúsan-üresek-az-utcák-magyarországon

De miért helyi szinten?

Az október 2-i kérdés a menekültekről szól, de menekültből alig van az országban. A politikai elemző szerint ezért a települési szintre lecsorgott kampány egy eszköz a kormány kezében, a választópolgárok utcájába kell vinni a vélt vagy valós problémát, azt kell érzékeltetni, hogy bárkinek lehet menekült a szomszédja. Erről szól Magyarország Kormányának (Orbán Viktornak) az egyik legfrissebb Facebook-bejegyzése is:

Ha Brüsszel ránk erőszakolja a kötelező betelepítési kvótát, az mind a 3200 magyar településnek ügye, akkor egyszer csak a szomszéd házban is megjelenik egy migráns család.

Reiner szerint a népszavazás valódi tétje a Fidesz számára a teljes győzelem. Orbán Viktor is azt mondta a már idézett interjúban, hogy ő akkor lenne boldog, ha a részvételi arány százszázalékos lenne. A kormánypártoknak azért van szükségük a totális győzelemre, hogy az eredménynek csak egyetlen lehetséges magyarázata legyen – az történt, amit a Fidesz és Orbán akart.

Ha a referendum nem lesz érvényes, azt a Jobbik (bezzeg mi megmondtuk, hogy nem kell népszavazás, Alaptörvénybe kell foglalni a kérdést) és a baloldal (ők bojkottra biztatnak) is sikerként könyvelhetik el.

Ezért a mindent elsöprő mozgósítás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.