Belföld

Voltak megfelelő engedélyeik a vasárnap lezuhant gépek pilótáinak

A két utassal lezuhant kisgéppel nem kereskedelmi repülést végeztek.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának főosztályvezetője, Baumann Zsolt csütörtökön ismét közölte, hogy a Gödöllőn vasárnap lezuhant repülőgép pilótáinak volt megfelelő engedélye, és azt is hozzátette, hogy a két utast is szállító gép az információk szerint nem kereskedelmi repülést végzett.

Korábban a Bors az egyik kisrepülőgép elhunyt pilótájának felelősségét próbálta sugallni azzal, hogy arról írt, hogy nem volt kereskedelmi engedélye.

A két gép vasárnap reggel ütközött össze Gödöllő és Isaszeg között. Az egyik, egy Cessna 182-es ejtőernyősök ugratásából tartott vissza a gödöllői reptérre, a másik egy sétarepülésre induló Piper-28-as volt. Utóbbi roncsait viszonylag hamar megtalálták a gödöllői arborétum területén, és három ember, köztük egy gyermek holttestére is bukkantak, akik szörnyethaltak. A Cessna maradványait több mint egyórás helikopteres keresés után fedezték fel, benne az elhunyt pilótával.

Baumann elmondta, hogy mindkét gép pilótája PPL vizsgával rendelkezett, magánrepülésekre volt képesítésük, kereskedelmi pilótatevékenységet nem végezhettek, de az eddigi információk szerint nem is kereskedelmi repülésről volt szó a Piper esetében.

A baleset ügyében átfogó vizsgálat indult, amelynek keretében a szabályozást is vizsgálják, szeretnék kideríteni, hogy rendszerszinten lehetséges-e, hogy hasonló balesetek bekövetkezhessenek. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik