Belföld

Művészek és civilek tüntetnek jövő pénteken az emberséges Magyarországért

Szerintük a szeretet és elfogadás nem kockázatos.

Művészek és civil szervezetek tartanak demonstrációt „egy emberséges Magyarországért” szeptember 30-án, pénteken a Kossuth téren.

A „Lásd meg az embert!” jelmondattal meghirdetett rendezvény szervezői azt írják, hogy akik Európa felé veszik az irányt, azok többségében háborúk és diktatúrák, a végletes kiszolgáltatottság elől menekülnek. „Ha visszautasítjuk a segítséget, akkor mi is felelőssé válunk a szenvedéseikben” – vélik, és arra kérnek „minden jóakaratú embert”, hogy menjen el a demonstrációra, kifejezve együttérzését azokkal, akiknek akaratuk ellenére el kellett hagyni otthonukat.

Üzenjünk együtt, hogy a szeretet és az elfogadás nem kockázatos: mi nem félünk!

– írják, és arra is kitérnek, hogy mindegy számukra, hogy valaki állampolgárként vagy papírok nélkül kerül méltatlan helyzetbe, „lelkiismeretünk azt diktálja, hogy megfelelő eszközökkel járuljunk hozzá ahhoz, hogy méltóságát visszaszerezze és újra saját kezébe vehesse sorsát”.

A rendezvényen 12 órától magyar képzőművészek részvételével performansz keretében hozzák létre az Aleppo című alkotást, mely háborús áldozatoknak állít emléket. A téren 17 óra 30 perckor kezdődik a gyülekezés, 18 órától pedig felszólalnak a kezdeményező művészek és szervezetek képviselői.

A kezdeményezők: Alföldi Róbert, Horgas Péter, Schilling Árpád, TASZ, Magyar Helsinki Bizottság, Artemisszó Alapítvány, Migszol Csoport, AVM, Közélet Iskolája, EKINT, Krétakör Alapítvány, és hozzájuk csatlakozott még Molnár Piroska, L. Ritók Nóra, Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós, Bornai Tibor, Árvai György és Nemes Csaba is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik