Belföld

Lázár: Orbán egyedül gyenge lesz Brüsszelben

Másfél hét van a népszavazásig, nem csoda, hogy a 63. Kormányinfón is a bevándorlás volt a vezető téma. Kiderült az is, hogy „nyílt forráskódú” lesz a közigazgatás.

Az osztrák kormány szombatra összehívta azoknak az országoknak a kormányait, amelyek a balkáni menekültútvonalon fekszenek, itt Orbán Viktor is részt vesz – árulta el Lázár János a csütörtök délutáni Kormányinfó kezdetén. Kitért arra is, hogy Magyarország az ENSZ-közgyűlésen hatpontos javaslatcsomaggal áll elő a bevándorlás kérdésében. A kormány álláspontja, hogy a segítséget oda kell vinnie a világnak, ahol kialakult a baj. Nem szabad inspirálni az embereket arra, hogy felesleges reményeket dédelgetve Európa felé induljanak. Nem befogadásra, hanem ellenőrzött bevándorlásra van szükség – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Európában sokan fordítva ülnek a lovon, az államok alapvető kötelességének annak kell lennie, hogy megvédjék saját polgáraikat, nem pedig, hogy másokat beengedjenek

– mondta Lázár. A nyugati világnak be kell látnia, hogy az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten alkalmazott “erőszakos demokráciaexport” több kárt okoz, mint ami hasznot jelent. A menekültválságot okozó krízishelyzetek a miniszter szerint ezzel állnak összefüggésben.

A pozsonyi uniós csúcson nem sikerült áttörést elérni a bevándorlás megállításával kapcsolatban – mondta Lázár. Bécsben újabb kísérletet tesznek majd erre. Annyit sikerült elérni, hogy Bulgáriának 160 millió eurót biztosítanak a határvédelem megerősítésére. Görögörszág a miniszter szerint úgy szabotálhatja a schengeni szabályok végrehajtását, hogy semmilyen szankcióval nem kell szembenézniük. Úgy látja, amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a bevándorlásnak, addig folyamatos lesz az ország szívóhatása. Amíg ez a két dolog nem változik, addig a balkáni útvonal folyamatos veszélynek van kitéve – jelentette ki. Lázár szerint

Magyarország az egyik legszolidárisabban viselkedő ország Európában, mert mi védjük az unió határait,

úgy véli, nekünk köszönhető, hogy más európai országokban kevesebb bevándorló van. Az Európai Bizottság demokratikus legitimáció nélkül próbál politikát csinálni – véli Lázár. Szerinte megbüntetik, aki nem tartja be, amit harmincezer bürokrata kitalál. Azt mondta, folyamatosan fenyegetik Magyarországot informálisan, a népszavazás miatt. Az Európai Bizottság nem tett semmit a határok védelme érdekében – mondta. A magyar kormány viszont újabb fizikai határzár (a.k.a. kerítés) építése és háromezer határvadász toborzása mellett döntött – emlékeztetett Lázár.

Szerinte a népszavazás kérdése, hogy a magyarok létrehoznak-e egy pártokon átívelő nemzeti egységet.

A referendum nem a Fideszről vagy Orbán Viktorról, hanem mindenkinek a saját életéről szól,

arról, hogy kivel akarnak és kivel fognak együtt élni. A magyar kormány elképzelhetetlennek tartja, hogy a választópolgárok szándékával ellentétesen akár csak egyetlen embert is beengedjünk és befogadjunk – mondta. Arról, hogy skandináv országok a menekültek visszafogadásának megtagadása miatt eljárást indítottak ellenünk, azt mondta, ezek az egyébként gazdag országok úgy gondolják, hogy a Dunántúlon vagy Kelet-Magyarországon tárt karokkal várjuk majd őket.

Orbán Viktor a népszavazás támogatása nélkül nem tud kiállni a kötelező kvóta ellen az Európai Tanácsban

– jelentette ki Lázár János. A miniszterelnök ehhez egyedül gyenge – fejtette ki. Azt mondta, a fizetős egészségügyről szóló népszavazásból is gúnyt űztek, mégis komoly következménye lett, hosszú ideig fel sem merülhet, hogy fizetőssé váljon az ellátás.

Élelmiszerek

A kormány október 2. után kiemelten foglalkozik majd a kiskereskedelemmel, fogyasztóvédelemmel, a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerek minőségével. Vizsgálják, hogy a multik által forgalomba hozott élelmiszerek a népegészségügyi adatokkal milyen összefüggésben vannak.

Javasolni fogják egyebek mellett, hogy Thaifölddel legyen Magyarországnak kiadatási egyezménye. Döntött a kormány arról is, hogy megkezdi az M30-as Miskolc és Tornyosnémeti közti szakaszának építését. Még az idén kijelölik a dél-budai szuperkórház helyét, az építkezést jövőre el kell kezdeni.

A kormány kész a következő években nagy mennyiségű támogatást biztosítani ahhoz, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetem a világ száz legjobb orvostudományi egyeteme közé kerülhessen – közölte a miniszter.

Döntöttek arról, hogy a jövőben nyílt forráskódú szoftvereket fognak a közigazgatásban használni, a következő évek szoftvercseréinél, új rendszerek kiépítésénél ezt az irányelvet fogják követni.

No-go

Nincs szó arról, hogy előrehozott választást tartanának sikeres népszavazás esetén, nem lesz előrehozott választás – jelentette ki Lázár újságírói kérdésre. Arról is megkérdezték Lázárt, hogy mikor járt utoljára Londonban, és látott-e ott „no-go zónákat”, felidézve a Szijjártóval a BBC-n sugárzott interjút. A miniszter szerint minősítéstől függetlenül minden nagyvárosban vannak olyan negyedek, ahová sötétedés után nem javasolják a külföldieknek, hogy betegyék a lábukat. Így van ez Berlinben, Londonban, Párizsban és Brüsszelben is – mondta, hozzátéve, hogy Párizsban a buszsofőr azt javasolta neki, hogy ha élve szeretne visszatérni a szállodába, inkább szálljon le.

A diplomáciai udvariaskodás fontos dolog, de a népszavazás a valóságról szól – mondta Lázár, aki szerint a no-go zónákkal kapcsolatos megjegyzések a kormányzati szórólapokon arról szólnak, hogy igenis vannak olyan zónák nyugati városokban, ahol nem tudják garantálni annak a biztonságát, aki odamegy. Párizs egyik negyedében, ahol 133 nemzet polgárai élnek együtt, minden éjjel rendőrökre támadnak és autókat gyújtanak fel – magyarázta a miniszter.

Azt is mondta Lázár, hogy „amikor a bevándorlók megszállták Budapestet, majd az M1-es autópályát is elfoglalták”, a magyar kormány dönthetett volna úgy, hogy erőszakot alkalmaznak,

Orbán Viktor döntése volt, hogy erre nem kerülhet sor.

Ezzel támasztja alá, hogy szerinte nem a magyar rendőrök erőszakosak, hanem a bevándorlók. „Azt azért mégse fogjuk hagyni, hogy kővel dobálják a kerítést, elfoglalják a pályaudvarokat, áttörjék a határt” – jelentette ki.

Magyarországon, ha voltak is „no-go zónák”, az utóbbi években csökkent az arányuk a nagyobb rendőri jelenlétnek köszönhetően – mondta Lázár. Szerinte hazánkban az együttélési problémákkal együtt is jobb a közbiztonság, mint ott, ahol százezrével vannak bevándorlók. Azt mondta, nem tudja, mire gondolt Simonka György, amikor a fehér kultúra megvédéséről értekezett.

Aknazár

Gyurcsány csütörtöki interjújára is kitértek – a volt miniszterelnök azt mondta, hogy ma jobban vezetné az országot, mert korábban tapasztalatlan volt. Lázár reméli, hogy a Jóisten nem adja meg még egyszer a lehetőséget Gyurcsánynak, hogy kipróbálja a tapasztalatait.

Lázár azt mondta, makói fórumán azt javasolták neki a helyiek, hogy aknazárat telepítsenek a határra. Az ottaniaknak nincsenek „európai jogalkotási dilemmáik” , jelentette ki, hozzátéve, hogy ezeket a felvetéseket igyekezett diplomatikusan fogadni. Egyébként ő maga nem kampányol, hanem beszélget az emberekkel – mondta. Később visszatérve a témára felmerült, hogy egy „biztonságpolitikai szakértő” tűzparancsot javasolt, erre Lázár azt mondta, hogy sokféle vélemény van, olyan is, hogy áramot kellene vezetni a kerítésbe, de vannak bevándorláspárti hangok is és olyanok is, akik „sunnyognak”. Ez a magyar nép a miniszter szerint.

Az olimpiai pályázattal kapcsolatban azt mondta Lázár, óvatos a kérdésben Róma kiesése után is, mert megjósolni sem lehet, hogy döntenek a NOB tagjai. Az szerinte örvendetes, hogy nő az esélye a hazai rendezésnek, de nem becsülné alá a két versenyben maradt indulót (Los Angeles, Párizs).

Farkas Flórián munkájára továbbra is számít a kormány,

szó nincs arról, hogy elengednék a kezét – mondta Lázár, de hozzátette: azt remélik, hogy ő „nem esik el”.

De sikerült?

A Mengyi Roland ügyében folyó vizsgálatról azt mondta Lázár, hogy lehet, hogy volt lopási kísérlet, de

ez nem sikerült, mert a magyar állam jól működik,

nem fizettek ki pénzt.

A paralimpikonok díjazásáról – így arról, hogy feleannyi pénzt kapnak, mint az olimpikonok – a szakmai szervezetek javaslata alapján döntött a kormány, mondta a miniszter. Szerinte európai gyakorlat, hogy van különbségtétel, de ha a szakmai szövetségek más javaslattal állnak elő, kész a kormány megtárgyalni. Lázár ebben nem foglalna állást.

A szélerőművek telepítését ellehetetlenítő döntéssel kapcsolatban Lázár azt mondta, a geotermikus energia érdekében komoly erőfeszítéseket tett a kormány, ahogy a napenergiát is pályázatokkal ösztönzik. A szélerőművekkel kapcsolatban a kormány óvatos, a német példából indulnak ki. A németországi környezetvédő szervezetek tiltakoznak a szélerőmű-parkok építése ellen, várják, hogy milyen irányba halad ez a vita. A német szélerőművekben előállított áram drágább, mint a Pakson előállított – jelentette ki.

Eddig kevesebb mint háromezren kaptak letelepedési engedélyt kötvényvásárlásért cserébe – mondta Lázár. Szerinte nincs szó tízezrekről, a hozzátartozókra vonatkozó lehetőséggel nagyon sokan nem éltek. A magyar hatóságok kiemelt figyelemmel kísérik ennek biztonsági vonatkozását.,

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a kormányzati hirdetési pénzek néhány „baráti” médiumnál összpontosulnak és így piactorzító hatásuk lehet, Lázár János és Kovács Zoltán kormányszóvivő is a kormány által megbízott ügynökségre hárította a felelősséget. Szerintük az a fontos, hogy a kitűzött kormányzati célt elérje a tájékoztatás, ha ez nem történik meg, akkor felülvizsgálják a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik