Belföld
LONDON, ENGLAND - MAY 04:  Roger Scruton poses next to his portrait painted by Artist Lantian D at the Royal Society of Portrait Painters Photocall at the Mall Galleries on May 4, 2016 in London, England.  (Photo by Ian Gavan/Getty Images)

Támogatja Orbánt, a magyarokat hazaküldené Angliából

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 21. 15:51

Perverzitásnak tartja az EU-t.

A brit konzervatív filozófus, Sir Roger Scruton a Mandinernek azt mondja, a Brexit nem tette boldoggá, de jobban örül, mint korábban. Bízik abban, hogy végre újra maguk ellenőrizhetik saját határaikat, ami új alapokra helyezi a kapcsolatot az EU-val, amelynek lényege éppen a határok lebontása. Szerinte az angoloknak elegük lett a kelet- és közép-európaiakból, akik odamennek, és

elveszik az angolok munkáját, megváltoztatják a hagyományos közösségeiket.

Szerinte Magyarország és Anglia is jól járna, ha a kint dolgozók százezreit hazaküldenék, elemi érdekük a közép-európai országoknak is, hogy hazajöjjenek ezek az emberek. Az ő is elismeri, hogy az angolok annyi pénzért nem dolgoznak, amennyiért ők, de ezt tárgyalással lehet rendezni.

És elnézést, de ne tegyünk úgy, mintha a magyarok és a lengyelek megjelenése előtt a brit gazdaság életképtelen lett volna. Már akkor is Európa legerősebb gazdasága voltunk.

A lovaggá ütött gondolkodó cáfolja, hogy a muszlimokkal ne lenne bajuk. Sokan a szociális ellátás miatt mennek, hogy részesüljenek a jóléti állam javaiból, anélkül, hogy integrálódnának.

Zárt ajtók mögött élnek és persze világra hoznak gyerekeket, nem is keveset, akik számára a közeg törvényes rendje semmit sem jelent. Ezekből a gyerekekből könnyedén válhat aztán terrorista.

Mivel a BBC meglepődött azon, hogy az Orbán-kormány no-go zónává nyilvánította Londont, ezért Stumpf András kérdésével együtt idézzük a Mandiner-interjú idevágó részletét.

Vannak önöknél no-go zónák?

Vannak.

Csak mert nálunk vita van erről. A kormány azt mondja, Európa és Nagy-Britannia is tele van ilyenekkel; mások meg azt mondják, ez legenda, nincs olyan hely, ahova nem teheti be a lábát fehér ember.

Beteheti, csak nem túl biztonságos. Bradford városa jó példa erre. Muszlim bandák nem egyszer kizsákmányolnak, kihasználnak fiatal lányokat, nem véletlenül írtam a témáról tavaly megjelent kisregényemet, a The Disappeared (Az eltűnt) címűt. Anélkül, hogy általánosítani akarnék az iszlámmal kapcsolatban, hiszen a muszlimok közül rengetegen jogkövető állampolgárok, akik integrálódtak a társadalomba…

Sir Roger Scruton az interjú további részében elismeri, hogy az integráció lehetséges, de mindig lesz egy kisebbség, amelynek identitását a hite adja, nem az ország, ahol él. Márpedig szerinte egy migráns legfőbb kötelezettsége az alkalmazkodás. A keresztény hagyományból következik ugyan az elesett megsegítése, de erősebb erkölcsi parancs családunk védelme. Szerinte oda kell menni, ahol a probléma képződött, ahonnan menekülnek, és akár fegyverrel is megoldani a problémát.

Harcolnunk kell, aztán rendet kell tennünk, hogy ne jöjjön a migránsok újabb és újabb hulláma. Azzal, ha befogadjuk őket nyakra-főre, csak rontunk azoknak az országoknak a helyzetén is, ahonnan eljönnek.

Nem ért egyet Merkellel, Orbán Viktorral és az itteni népszavazással annál inkább,az EU-t pedig csak az európai gondolat perverz megvalósulási formájának tartja, hiszen az idea egy civilizált rend volt, amelyben kompromisszum vezet a megoldásokhoz. Szerinte a referendum felerősítheti azt, amit Brüsszel tagadna, hogy az európaiak többsége nem kér a bevándorlásból.

A népszavazásuknak tehát nem az átlagos európai polgárra lesz hatása, az európai politikai elitnek viszont határozott üzenetet küldhet.

Filozófusként úgy látja, a baloldal akkor populistázik, ha valami demokratikusan, de nem baloldali témák mentén kezd növekedni.

Sosem fogadják el, hogy a demokrácia lényege: az emberek mondják ki a végső szót.

A populizmus az ő felfogásában azt jelenti, amikor minden ügyben a többség véleménye kell, hogy érvényesüljön. Ez veszélyes és nem valódi demokrácia. A kommunizmus legnagyobb bűne ez volt.

Nem csupán az ellenzéket akarta kiiktatni, de ellenőrzése alá vont mindent: iskolákat, egyetemeket, egyházakat, egészen a jazz klubokig bezárólag. Egy demokrata ezzel szemben nem fél a létező intézményektől, azok önállóságától, hanem értéknek tekinti azt. A demokratikus hatalom képviseli a nemzetben meglévő érdekeket – azokét is, akik nem rá szavaztak. A demokratikus hatalom számon kérhető: azok által is, akik nem segítették a hatalomba. A kisebbséget és az ellenzéket nem kiiktatni akarja tehát valami nagy, össznépi front nevében.

Azt nem tudja megítélni, hogy most éppen ez történik-e Magyarországon. A teljes interjú itt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.