Belföld

Szijjártó: ez keresztény ország, itt nincs antiszemitizmus

Az amerikai zsidóság nagyot szusszanhatott megkönnyebbülten, amikor Magyarország külügyminisztere közölte, minden kisebbség biztonságban van nálunk.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán New Yorkban amerikai zsidó szervezetek képviselői előtt azt mondta, hogy Magyarországon egyetlen nemzeti, vagy vallási kisebbségnek sem kell félnie. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt is elmondta:

Fontosnak tartom leszögezni, hogy Magyarország keresztény állam és Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, és a kereszténység és a kereszténydemokrácia teljesen összeférhetetlen az antiszemitizmussal. Tehát Magyarországon minden egyes, akár nemzeti, akár vallási közösség nyugodt lehet afelől, hogy amíg Magyarországnak kereszténydemokrata kormánya van, amíg Fidesz által vezetett kormánya van, addig egyetlenegy nemzetiségi vagy vallási közösségnek sem kell félnie.

Szijjártó közölte: erről biztosította az itteni zsidó szervezetek vezetőit. Az MTI-nek adott nyilatkozatában az ENSZ új főtitkárának megválasztásáról is beszélt. Szerinte nekünk, közép-európaiaknak nagyon fontos érdekeink vannak, hiszen a kelet-európai országok csoportja az egyetlen olyan országcsoport a szervezeten belül, ami az elmúlt 70 évben nem adott még főtitkárt. Ezért most nagyon fontos, hogy az ENSZ-nek végre közép-, illetve kelet-európai főtitkára legyen. Hozzátette:

Ennek érdekében folyamatosan együttműködünk a közép-európai országokkal, és Magyarország azt a közép-európai jelöltet támogatja majd, aki a legerősebbnek bizonyul az előzetes szavazások és erőfelmérések során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik