Belföld

Parádés Csubakka-védelmet mutatott be a Fidesz

Mi történik, ha a nem túl demokratikus választási törvény országgyűlési választásokra vonatkozó részét bírálja két ellenzéki párt? Hát aláássák a népszavazás tekintélyét!

A Fidesz-frakció szerint a Jobbik és az LMP választási rendszerről tartott egyeztetése azt mutatja, hogy a két párt “nem veszi figyelembe a demokratikus normákat és szokásokat”.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az LMP és a Jobbik egyeztetett az arányosság alapelvének érvényesítéséről, a kampányfinanszírozási törvény módosításáról és a külföldi szavazókra vonatkozó szabályokról.

A Fidesz-frakció közleményében azt írta: a két ellenzéki párt kezdeményezése “nem irányul másra, mint a népszavazás ellehetetlenítésére”. Úgy értékeltek: “egy demokráciában elfogadhatatlan”, hogy amikor “zajlik egy referendum”, a választási eljárási törvényt módosítsák. Egy videó, aztán folytassuk:

Az LMP és a Jobbik egyeztetése után Hadházy Ákos, az LMP társelnöke bírálta, hogy a külföldön dolgozók nem szavazhatnak levélben, mint a honosított állampolgárok, a jelenlegi választási rendszert pedig aránytalannak ítélte arra hivatkozva, hogy a megszerzett szavazatok és a parlamenti mandátumok jelentős különbségeket mutatnak.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese konstruktívnak minősítette a találkozót, és egyetértett abban, hogy a választási rendszer torzításokat eredményez a mandátumokban. Mint mondta, arra van szükség, hogy a szavazók valódi akaratát képezze le az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik