Belföld

Gyurcsány tudja, de nem mondja, ki lehet Orbán kihívója

Ő nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, de egyéniben elindulna.

Gyurcsány Ferenc az InfoRádióban azt mondta, hogy az október másodikai népszavazás után csak azért nem lesz előrehozott parlamenti választás, mert a voksolás nem lesz érvényes és eredményes. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Orbán Viktor legszűkebb környezetéből értesült úgy, hogy egy sikeres kvótareferendum esetén a miniszterelnök jövő év elején előrehozott választásokat rendezne. (Más források szerint a kormányfő Brüsszelben harcolna tovább, legfőbb vágya, hogy az EU megreformálásáért és a nemzetállamokért küzdhessen, akár egyedül is.) Gyurcsány ezt önmagában nem ítéli el, bár azzal nem ért egyet, hogy ilyen hangulatban kelljen választani.

Okos, higgadt mérlegelésnek kell megelőznie egy választást, most pedig hiszterizált a közvélemény, de ez más lapra tartozik.

Ha tényleg lesz előrehozott választás, akkor a DK összefogást javasol a demokratikus ellenzéknek, szerinte a szocialistákkal kötelező megállapodni.

Ha mi ketten egymásnak megyünk a mai támogatottságunkkal, akkor oktalan módon a demokratikus oldal elveszít jó néhány mandátumot. Egyébként utána folytatnám másokkal is ezt a beszélgetést, de akkor már kettőn áll a vásár, mit gondolnak erről a szocialisták, az, hogy utána kivel kell megállapodnunk, a velük való tárgyalástól is függ természetesen.

Alapvetően az egyéni választókerületekben kell megállapodni, az összefogásban részt vevő pártok mindegyikének ugyanazt a jelöltet kell támogatnia. Az, hogy lesz-e vagy sem közös lista, az csak részletkérdés. A közös miniszterelnök-jelöltről azonban meg kell állapodni – tette hozzá.

Az én fejemben van alkalmas jelölt. Én nem kívánok elindulni miniszterelnök-jelöltként.

A DK elnöke azt nem zárta ki, hogy egyéni jelöltként elinduljon a voksoláson az egyik, most még meg nem határozott választókerületben. Gyurcsány Ferenc a Jobbikkal csak versengő, nem pedig együttműködő viszonyt tud elképzelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik