Belföld

Megrótta a választási bizottság Óbudát, kézzel-lábbal tiltakozik a kerület

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 15:41

Azon megy a vita az NVB és a III. kerület önkormányzata között, hogy egy polgár valóban önkormányzati aktivistákat látott-e kampányolni.
Korábban a témában:

Nem Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának pólójában kampányoltak azok az aktivisták, akiknek az ügyében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a választás tisztaságára vonatkozó választási alapelv megsértését – közölte az önkormányzat kedden.

A közleményben felidézték: az NVB hétfőn egy magánszemély kifogásának részben helyt adva megállapította, hogy ismeretlenek a kampány során “Óbuda – Közösséget építünk” feliratú póló viselésével megsértették a választások tisztaságának megóvása alapelvet. A határozat indokolása szerint az aktivisták azzal, hogy az önkormányzatra utaló logóval és felirattal ellátott pólóban kampányoltak, azt a megtévesztő látszatot keltették, hogy az önkormányzat is részt vesz és állást foglal a kampányban.

Ez a felirat nem is hivatalos jelkép!

A III. kerületi önkormányzat azt írta, szervezeti és működési szabályzata szerint hivatalos jelképei a címer, a pecsét és a zászló. Az “Óbuda – Közösséget építünk” felirat nem tartozik ezek közé a hivatalos jelképek közé. A logó az önkormányzat programjait megjelenítő, rendeletben szabályozott szimbólum.

Forrás: Facebook/ Óbuda-Békásmegyer

Kiemelték, a magánszemély bejelentésében kifogásolt, az aktivisták által használt pólókon az Óbuda felirat és a hozzá kapcsolódó logó nem felel meg az önkormányzati rendelet előírásainak. Ráadásul a “Közösséget építünk” szlogent a rendeletben szabályozott szimbólum nem is tartalmazza. Az önkormányzat szerint az NVB döntése nem megalapozott, az aktivisták nem Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának pólójában kampányoltak és az önkormányzat dolgozói sem vettek részt a népszavazási kampányban.

De mégis ott a logó a rendeletben!

Az NVB hétfőn a bizonyítékként becsatolt fényképek megtekintése alapján állapította meg, hogy a három aktivista pólóján az “Óbuda – Közösséget építünk” felirat látható. A határozatban utaltak arra, hogy az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati jelképekről szóló rendeletének mellékletében meghatározta az Óbuda logó tartalmi elemeit és színleírását. Eszerint az az “Óbuda szót megjelenítő, az elektronikus eszközökről ismert on/off (bekapcsoló) ikont használó logotípia”.

Az NVB ezért megállapította a jogsértést. Az NVB határozata nem jogerős, az ellen a meghozataltól számított öt napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.