Belföld

Megrótta a választási bizottság Óbudát, kézzel-lábbal tiltakozik a kerület

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 15:41

Azon megy a vita az NVB és a III. kerület önkormányzata között, hogy egy polgár valóban önkormányzati aktivistákat látott-e kampányolni.
Korábban a témában:

Nem Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának pólójában kampányoltak azok az aktivisták, akiknek az ügyében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a választás tisztaságára vonatkozó választási alapelv megsértését – közölte az önkormányzat kedden.

A közleményben felidézték: az NVB hétfőn egy magánszemély kifogásának részben helyt adva megállapította, hogy ismeretlenek a kampány során “Óbuda – Közösséget építünk” feliratú póló viselésével megsértették a választások tisztaságának megóvása alapelvet. A határozat indokolása szerint az aktivisták azzal, hogy az önkormányzatra utaló logóval és felirattal ellátott pólóban kampányoltak, azt a megtévesztő látszatot keltették, hogy az önkormányzat is részt vesz és állást foglal a kampányban.

Ez a felirat nem is hivatalos jelkép!

A III. kerületi önkormányzat azt írta, szervezeti és működési szabályzata szerint hivatalos jelképei a címer, a pecsét és a zászló. Az “Óbuda – Közösséget építünk” felirat nem tartozik ezek közé a hivatalos jelképek közé. A logó az önkormányzat programjait megjelenítő, rendeletben szabályozott szimbólum.

Forrás: Facebook/ Óbuda-Békásmegyer

Kiemelték, a magánszemély bejelentésében kifogásolt, az aktivisták által használt pólókon az Óbuda felirat és a hozzá kapcsolódó logó nem felel meg az önkormányzati rendelet előírásainak. Ráadásul a “Közösséget építünk” szlogent a rendeletben szabályozott szimbólum nem is tartalmazza. Az önkormányzat szerint az NVB döntése nem megalapozott, az aktivisták nem Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának pólójában kampányoltak és az önkormányzat dolgozói sem vettek részt a népszavazási kampányban.

De mégis ott a logó a rendeletben!

Az NVB hétfőn a bizonyítékként becsatolt fényképek megtekintése alapján állapította meg, hogy a három aktivista pólóján az “Óbuda – Közösséget építünk” felirat látható. A határozatban utaltak arra, hogy az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati jelképekről szóló rendeletének mellékletében meghatározta az Óbuda logó tartalmi elemeit és színleírását. Eszerint az az “Óbuda szót megjelenítő, az elektronikus eszközökről ismert on/off (bekapcsoló) ikont használó logotípia”.

Az NVB ezért megállapította a jogsértést. Az NVB határozata nem jogerős, az ellen a meghozataltól számított öt napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.