Belföld

Lelép az amerikai nagykövet, belefáradt a kapcsolatok egyengetésébe

Mindegy, ki lesz az elnök.

Mindenképpen távozik az amerikai elnökválasztás után posztjáról Colleen Bell amerikai nagykövet – írja a Magyar Nemzet. A diplomata már néhány hete meghozta döntését, amit nem befolyásol, hogy ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. A lap úgy tudja, a korábban producerként ismert Bell kissé belefáradt a magyar-amerikai kapcsolatok reménytelennek tűnő egyengetésébe.

A demokratákhoz közel álló nagykövet a washingtoni diplomácia barátságosabb arcát próbálta képviselni és érezhetően javított is az André Goodfriend ideiglenes ügyvivő nevével fémjelzett időszak hangulatán, amikor súlyos diplomáciai konfliktussá fajult hat meg nem nevezett magyar köztisztviselő amerikai belépésének megtagadása korrupciós ügyletekre hivatkozva.

A nagykövet valószínűleg jövő év elején, legkésőbb kora tavasszal távozik, feladatait átmenetileg, az új nagykövet kinevezésééig David Kostelancik helyettes misszióvezető veszi át. A karrierdiplomata nemrég érkezett Budapestre, legutóbb az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának volt a külügyminiszteri főtanácsadója, korábban pedig a moszkvai külképviseleten szolgált. Aligha volt véletlen a kiválasztása, mert Washingtont a sajtószabadságon, az egyházi törvényen, a korrupción és az antiszemitizmuson kívül továbbra is aggasztják Orbán Viktor oroszbarát megnyilvánulásai.

A magyar-amerikai viszonyban Donald Trump esetleges győzelme sem hozna áttörést – írja a lap, amely szerint Orbán Viktor sem elégedett Szemerkényi Réka tevékenységével. Vélhetően ezzel állhat összefüggésben, hogy nemrég a washingtoni magyar nagykövet helyettese lett Hetesy Zsolt, aki a szocialista kormányok idején a Nemzetbiztonsági Szakszolgátatot, majd az Információs Hivatalt vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik