Debrecen, 2015. november 7.
Támogatók aláírják a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című, a Fidesz kezdeményezte petíciót Debrecenben, a Vár utcai piacnál 2015. november 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Belföld

Hoppá, csak nem kihagyott egy fontos adatot a Századvég a kutatásából!

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 16:03

A kormányhoz közel álló szervezet közvélemény-kutatást végzett a migrációról. Szépen igazolták a kormánypropaganda összes elemét, csak egy apró, a népszavazás szempontjából fontos adatot hagytak ki.
Korábban a témában:

A magyarok 72 százaléka elutasítja a menedékkérők uniós tagállamok közötti automatikus szétosztását, 78 százalékuk pedig nemmel szavazna az október 2-i referendumon – közölte a Századvég Alapítvány szeptemberi közvélemény-kutatásának eredményeit kedden. A Migrációkutató Intézet megbízására, szeptember 7-12. között készített felmérés a migráció társadalmi megítélését vizsgáló kutatássorozat negyedik lekérdezése volt – írja az MTI.

A több mint kétezer felnőtt telefonos megkérdezésére épülő, reprezentatív kutatás szerint akik nemmel szavaznának, azok a döntésüket elsősorban szuverenitási megfontolással indokolták: 61 százalékuk szerint a magyar nép joga eldönteni, hogy kivel kíván együtt élni. A betelepítést pártolók szűk táborának 36 százaléka bár nem ért egyet a brüsszeli javaslattal, a kormány politikáját sem tudja elfogadni.

A válaszadók 60 százaléka arra számít, hogy a népszavazáson egyértelmű győzelmet aratnak a “nem”-ek (további 18 százalék szerint pedig szoros eredmény mellett születik majd ez a végeredmény). Az “igen” szavazatot leadni kívánók többsége (54 százalék) is a kvóta elutasítására számít október 2-án – tették hozzá.

Egy apró számadatot nem közölt a részletes kutatás: hogy hány százalék fog megjelenni a népszavazás napján. Ez a referendum érvényessége miatt nem mindegy pedig.

Kérdések a muszlimok ellen

A megkérdezettek döntő többsége (78 százalék) úgy gondolja, hogy az európai merényletek mögött inkább szervezett bűnelkövetői csoportok tagjai állnak, mintsem magányos merénylők. A válaszadók szerint az elkövetők tetteit elsősorban az iszlám téves értelmezése (65 százalék), illetve a szegénység (46 százalék) magyarázza. Az iszlám tehát nem csupán az integráció egyik legfontosabb akadályaként jelentkezik, de téves értelmezése miatt alapot teremt az erőszakos cselekményekre is – jegyezték meg.

A résztvevők szerint a radikális nézetek terjedésének megakadályozásában elsősorban az érintettek családja (58 százalék), valamint a rendvédelmi szervek (55 százalék) játszhatnak hangsúlyos szerepet. A megkérdezettek szűk többsége (51 százaléka) jogos büntetésnek tartja, hogy súlyos bűncselekmény esetén a kettős állampolgárságú elkövetőt megfosszák az állampolgárságától.

Ezek a gazdasági bevándorlók!

A korábbi kutatásokkal összhangban az emberek többsége (60 százaléka) továbbra is úgy vélekedik, hogy elsősorban gazdasági bevándorlók érkeznek a kontinensünkre. A kutatásban részt vevők többsége (87 százaléka) a migránsok globális számának növekedését érzékeli, és szerintük elsősorban a Közel-Keletről (27 százalék), illetve Észak-Afrikából (26 százalék) kelnek útra.

A megkérdezettek szerint a migránsok motivációi sokfélék lehetnek, azonban a legtöbben (60 százalék) a jobb munkalehetőségek keresését jelölték meg válaszukban, illetve sokan (51 százalék) megnevezték a politikai okokat is. A legtöbben (77 százalék) úgy vélik, hogy Európa a migráció elsődleges célpontja, amit részben a szubjektív érintettségérzet is magyaráz.

Hozzátették, nem meglepő, hogy a válaszadók elsősorban a már említett két térséget jelölték meg az Európára a következő évtizedben nehezedő migrációs nyomás forrásaként. Ehhez kapcsolódóan a közleményben felidézték az alapítvány korábbi kutatási eredményeit, amik szerint

a társadalom döntő többsége valós megoldásként tekint a kibocsátó térségek stabilizálására, és ebben az emberek az Európai Uniónak és külön Magyarországnak is szerepet szánnak. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.