(FILES) This file photo taken on November 7, 2013 shows a logo created from pictures of Facebook users worldwide is pictured in the company's Data Center, its first outside the US in Lulea, in Swedish Lapland. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Belföld

Figyelik a Facebook átverős hirdetéseit

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 20. 14:50

Keresik a kamu nyelvtanuló oldal üzemeltetőjét.

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint több intemetes fórumon is, de elsősorban a Facebookon elterjedt egy igen hatékonynak titulált nyelvtanulási módszer, amely azt ígéri, hogy egy hónap alatt viszonylag biztos nyelvtudásra lehet szert tenni bármilyen nyelvből.

Ez a speciális oktatási forma azonban, mint kiderült igen sok embert megkárosított, és nem jutottak vele semmire.

Mivel a közösségi oldalon több hasonló jellegű hirdetés is található szolgáltatásokkal, termékekkel, ezért a független képviselő megkérdezte Seszták minisztert, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság milyen szinten figyeli a Facebook oldalakat és az ilyen tartalmakat. Mit tesznek azért, hogy az ilyen hamis oldalakat kiszűrjék? Kezdeményeztek-e már eljárást az oldal tulajdonosai ellen, ha nem, miért?

Válaszában Fónagy János államtitkár jelezte, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektet az internetes kereskedelem területén a fogyasztók jogait védő előírások kidolgozására, azok ellenőrzésére és betartatására, és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is kiemelten ellenőrzi az elektronikus kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások weboldalait. A hatóság fogadja a fogyasztók bejelentéseit, amelyek alapján az internetes kereskedelmet folytató magyar weboldal-üzemeltetővel szemben megindítja az eljárásokat.

Az NFH és a fogyasztóvédelmi feladatkörben eljáró kormányhivatalok részt vesznek az EU által összehangolt tematikus vizsgálatokban is.

A kérdéses hirdetést az NFH is vizsgálat alá vonta, jelenleg az üzemeltető kilétének tisztázása van folyamatban, amelynek ismerete nélkül az eljárás nem indítható meg.

A harmadik ország területén működő, jogsértő honlapot üzemeltető vállalkozás elleni hatósági fellépés nehézségekbe ütközhet a fogyasztóvédelmi hatóságok közötti együttműködés hiányában. A hatósági eljárás meg sem indítható, ha beazonosíthatatlan egy vállalkozás – ismerte el az államtitkár, aki szerint a megtévesztő hirdetésekkel, óvatlan megrendelésekkel kapcsolatban a magyar fogyasztóknak az Európai Fogyasztói Központ nyújthat érdemi segítséget egy határon átnyúló fogyasztói jogvitánál.

Június közepén fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyelvtanfolyamot kínáló weboldal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatának gyanúja miatt a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. A FEOSZ már akkor jelezte, hogy a csaknem 18 ezer forintba kerülő módszert különböző oldalakon hirdetik, számos megtévesztő információval, a vállalkozás pedig szinte semmilyen információt nem ad magáról.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.