Belföld

A Népjóléti-árokból ömlik a szenny, pusztul a dunai hal

Döglődnek a halak, fürödni meg nem lehet a mocskos, eliszaposodott vízben. Kéne valamit csinálni a dél-pesti szennyvíztisztítóval, na meg kikotorni a Ráckevei-Dunát.

Tömeges halpusztulást észlelt a Ráckevei (Soroksári)-Duna fővárosi szakaszán Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője. Szabó a blogján számolt be arról, hogy a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep alatti 2-300 méteres szakaszon vetett partra sok halat a víz.

Mintát vettek a vízből, még várni kell az eredményre, de Szabó szerint egyértelmű a helyzet. A Duna-ág rendkívül rossz állapotban van, pang benne a víz, eliszaposodott, miközben olykor mocskos víz folyik bele a szennyvíztisztítóból. Ez évek óta így van, pl. 2013-ban is volt egy habzás, ami miatt megijedtek a környékbeliek és a pecások.

Forrás: Facebook/ Szabó Szabolcs
Forrás: Facebook/ Szabó Szabolcs

Szabó szerint van pozitív előrelépés is, például hogy a Duna-parti ingatlanok jó részét már bekötötték a csatornahálózatba. Azonban amíg az elvileg tisztított szennyvíz nem túl tisztán a Dunába ömlik az ún. Népjóléti-árkon keresztül, addig kevés változás várható. Szükséges lenne a Kvassay- és a Tassi-zsilipek felújítása is, hogy gyorsabban és több víz kerüljön a folyóágba, átmossa azt.

Szabónak további ambiciózus tervei is vannak. A szennyvíztisztító vizét egy csövön keresztül a Nagy-Dunába vezetné, kikotorná a Duna-ágat, de legalább az eliszaposodott Molnár-szigetnél lévő ágacskát, a szigetre vezető hidat átépítené, a Gyáli-patak torkolatát meanderezővé tenné. Az összetett helyzetet a főváros és az állam egy komplex felújítással kéne rendbehozni, hogy akár fürdésre is alkalmas legyen a víz. Súlyos mondattal zár a képviselő:

Addig meg azt hiszem, rendszeresen mehetek majd ki a Kis-Duna partjára, hogy fényképezzem a döglött halakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik