Belföld

A Népjóléti-árokból ömlik a szenny, pusztul a dunai hal

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 15:23

Döglődnek a halak, fürödni meg nem lehet a mocskos, eliszaposodott vízben. Kéne valamit csinálni a dél-pesti szennyvíztisztítóval, na meg kikotorni a Ráckevei-Dunát.
Korábban a témában:

Tömeges halpusztulást észlelt a Ráckevei (Soroksári)-Duna fővárosi szakaszán Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője. Szabó a blogján számolt be arról, hogy a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep alatti 2-300 méteres szakaszon vetett partra sok halat a víz.

Mintát vettek a vízből, még várni kell az eredményre, de Szabó szerint egyértelmű a helyzet. A Duna-ág rendkívül rossz állapotban van, pang benne a víz, eliszaposodott, miközben olykor mocskos víz folyik bele a szennyvíztisztítóból. Ez évek óta így van, pl. 2013-ban is volt egy habzás, ami miatt megijedtek a környékbeliek és a pecások.

Forrás: Facebook/ Szabó Szabolcs

Szabó szerint van pozitív előrelépés is, például hogy a Duna-parti ingatlanok jó részét már bekötötték a csatornahálózatba. Azonban amíg az elvileg tisztított szennyvíz nem túl tisztán a Dunába ömlik az ún. Népjóléti-árkon keresztül, addig kevés változás várható. Szükséges lenne a Kvassay- és a Tassi-zsilipek felújítása is, hogy gyorsabban és több víz kerüljön a folyóágba, átmossa azt.

Szabónak további ambiciózus tervei is vannak. A szennyvíztisztító vizét egy csövön keresztül a Nagy-Dunába vezetné, kikotorná a Duna-ágat, de legalább az eliszaposodott Molnár-szigetnél lévő ágacskát, a szigetre vezető hidat átépítené, a Gyáli-patak torkolatát meanderezővé tenné. Az összetett helyzetet a főváros és az állam egy komplex felújítással kéne rendbehozni, hogy akár fürdésre is alkalmas legyen a víz. Súlyos mondattal zár a képviselő:

Addig meg azt hiszem, rendszeresen mehetek majd ki a Kis-Duna partjára, hogy fényképezzem a döglött halakat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.