Belföld

A Népjóléti-árokból ömlik a szenny, pusztul a dunai hal

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 15:23

Döglődnek a halak, fürödni meg nem lehet a mocskos, eliszaposodott vízben. Kéne valamit csinálni a dél-pesti szennyvíztisztítóval, na meg kikotorni a Ráckevei-Dunát.
Korábban a témában:

Tömeges halpusztulást észlelt a Ráckevei (Soroksári)-Duna fővárosi szakaszán Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője. Szabó a blogján számolt be arról, hogy a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep alatti 2-300 méteres szakaszon vetett partra sok halat a víz.

Mintát vettek a vízből, még várni kell az eredményre, de Szabó szerint egyértelmű a helyzet. A Duna-ág rendkívül rossz állapotban van, pang benne a víz, eliszaposodott, miközben olykor mocskos víz folyik bele a szennyvíztisztítóból. Ez évek óta így van, pl. 2013-ban is volt egy habzás, ami miatt megijedtek a környékbeliek és a pecások.

Forrás: Facebook/ Szabó Szabolcs

Szabó szerint van pozitív előrelépés is, például hogy a Duna-parti ingatlanok jó részét már bekötötték a csatornahálózatba. Azonban amíg az elvileg tisztított szennyvíz nem túl tisztán a Dunába ömlik az ún. Népjóléti-árkon keresztül, addig kevés változás várható. Szükséges lenne a Kvassay- és a Tassi-zsilipek felújítása is, hogy gyorsabban és több víz kerüljön a folyóágba, átmossa azt.

Szabónak további ambiciózus tervei is vannak. A szennyvíztisztító vizét egy csövön keresztül a Nagy-Dunába vezetné, kikotorná a Duna-ágat, de legalább az eliszaposodott Molnár-szigetnél lévő ágacskát, a szigetre vezető hidat átépítené, a Gyáli-patak torkolatát meanderezővé tenné. Az összetett helyzetet a főváros és az állam egy komplex felújítással kéne rendbehozni, hogy akár fürdésre is alkalmas legyen a víz. Súlyos mondattal zár a képviselő:

Addig meg azt hiszem, rendszeresen mehetek majd ki a Kis-Duna partjára, hogy fényképezzem a döglött halakat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.