Belföld

A honvédelmi miniszter kijelentette: Magyarországon is bármikor bekövetkezhet terrortámadás

simicsko(210x140)(1).jpg ()
simicsko(210x140)(1).jpg ()
Magyarországon is bármikor bekövetkezhet terrortámadás, ezért egyre több olyan gyakorlatra van szükség, amellyel a biztonságot hatékonyan tudjuk szolgálni - jelentette ki a honvédelmi miniszter kedden Újdörögdön.

Simicskó István a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred és a Terrorelhárítási Központ (TEK) lövészeti bemutatója utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy több mint 300 ember vesztette életét Európa-szerte terrortámadás következtében az elmúlt egy évben.

A Brüsszelben és Párizsban elkövetett terrortámadáshoz hasonló cselekmény bármikor bekövetkezhet Magyarországon is, ezért egyre nagyobb jelentősége van a különböző egységek közötti együttműködésnek és az ezt segítő gyakorlatoknak – húzta alá a honvédelmi miniszter. Simicskó István emlékeztetett:

új különleges jogrendként bekerült az alaptörvénybe a terrorveszélyhelyzet, amelynek elrendelésével, ha szükséges, a Magyar Honvédség erre felkészített erői is segíthetik a rendőrök munkáját.

Hangsúlyozta, hogy az Újdörögdön bemutatott hadgyakorlat jó példa a honvédség és a Terrorelhárítási Központ együttműködésére, amelyhez hasonló közös fellépésre a jövőben is szükség lehet.

Kitért arra is: a honvédség arra felkészített erői képesek a magyar emberek biztonságát itthon szolgálni, és emellett helytállni külföldön, a különböző válsággócokban, például Irakban, Afganisztánban is.
Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a honvédség és a Terrorelhárítási Központ elődszervezete közötti együttműködés a 90-es évekre nyúlik vissza. Hozzátette: a közös gyakorlatok során a két szervezet képességei összeadódnak, így válnak a gyakorlatok hatékonnyá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik