Belföld

A kvótareferendum X faktora – csalással vádolják a kormányt

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 19. 12:34

A DK szerint az érvénytelen szavazatokat is érvényessé akarják tenni.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt kéri a Nemzeti Választási Bizottságtól (NVB), hogy az október 2-i referendumon ne kelljen használni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) útmutató kiadványát, amely azt szemlélteti, mi számít érvényes, illetve érvénytelen szavazatnak. A DK a kiadványt törvénysértőnek tartja, azzal szerinte az érvénytelen szavazatokat is érvényessé akarják tenni.

Molnár Csaba alelnök sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: egyre több elkeseredett kísérletet látnak a kormány részéről arra, hogy megpróbálják érvényessé tenni az “orbáni álnépszavazást”. A “törvényellenességtől hemzsegő” kampányba beszállt az NVI is, amikor a valasztas.hu című oldalán megjelentet egy, a szavazatszámláló bizottságoknak szóló segédletet, amelyik

egészen elképesztő szavazatszámlálási utasításokat fogalmaz meg.

Az EP-képviselő szerint a segédlet alapján szinte lehetetlen érvénytelenül szavazni. Mert a nyilvánvalóan érvénytelen voksokat is érvényesnek, ráadásul érvényes nemnek kell tekinteni”. A politikus emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltozás óta az a gyakorlat, hogy a választási bizottságnak a választói akaratot kell alapul vennie, amikor arról dönt, hogy egy szavazólap érvényes vagy érvénytelen.

Az érvénytelen is érvényes?

A képviselő a segédletből három, az érvényes nem szavazatokat bemutató példát emelt ki. Az egyiken az igen és a nem mellett is látható iksz, de az igen karikájában nem metszik egymást a vonalak. A másikon az egész lapot áthúzták, de a két vonal a nem karikában metszi egymást, míg a harmadik, összefirkált szavazólapon az igenhez pipát, a nemhez keresztet tettek. Molnár Csaba úgy vélte, ezek alapján az ellenzéki szavazók egyetlen eredményes módszere a távolmaradás.

Arra a kérdésre, hogy a Nemzeti Választási Iroda három érvényes igen szavazatra is bemutatott példákat, azt felelte, ez ebben az esetben mindegy, mert a kormánynak az számít, hogy minél több érvényes szavazat legyen. A felvetésre, hogy legutóbb, az EP-választásra is készültek hasonló szemléltető ábrák a helyi választási bizottságoknak, azt felelte, hogy azt nem lehet idekeverni, mert az EP-választáson nincs érvényességi küszöb.

Egy kis NVI-matek

A DK által kifogásolt útmutató szerint a lebélyegzett, de érvénytelen szavazólapokat, valamint az érvényes szavazólapokat (azaz minden lebélyegzett szavazólapot) legalább kétszer meg kell számolni, majd az összesített számot be kell írni a szavazóköri jegyzőkönyv „J rovatába”. A jegyzőkönyv J rovatában lévő számból ki kell vonni az E rovatban lévő számot (a megjelent szavazók száma) és a különbséget be kell írni az eltérést jelentő O rovatba. „Ez lehet negatív szám is (pl.: – 2), ha nem mindenki dobta be a szavazólapot az urnába.”

Ha az O rovatba írt szám nagyobb, mint 0, akkor az urnában több lebélyegzett szavazólap van, mint ahányan a névjegyzéket aláírták). Ebben az esetben, mind az „IGEN”, mind a „NEM” szavazatok számából le kell vonni annyit, amekkora szám az O rovatban szerepel. Ha valamelyik válaszra kevesebb szavazatot adtak, mint amennyit le kellene vonni belőle, akkor csak annyit kell levonni, ahány szavazata van, így a szavazatai száma 0 lesz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.