Belföld

Gödöllői kisrepülő-tragédia: az első képek a helyszínről

Ahogyan korábba beszámoltunk róla, vasárnap Gödöllő és Isaszeg között lezuhant két kisrepülő, négyen vesztették életüket. A baleset helyszínéről készült képeket a police.hu rendőrségi honlap közölte. Pető György légi közlekedési szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy egyértelműen emberi mulasztás okozta a tragédiát.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Mint mondta,  hosszú vizsgálat várható, az ilyen típusú repülőgépeket ugyanis nem szerelik fel fekete dobozzal, a pilótákat és az utasokat pedig értelemszerűen nem tudják már kikérdezni.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Pető György arról is beszélt, hogy a baleset helyszínén ejtőernyős célba ugró bajnokságot tartanak, és ilyenkor van egy elkülönített légtér, amelyben csak az ejtőernyősök és az őket szállító gépek tartózkodhatnak.

 

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

A négy ejtőernyőst ledobó Piper-28 típusú kisgép feltehetőleg jogszerűen repült a zárt légtérben. A pilótát tájékoztatta az irányítás arról, hogy van egy másik gép a közelében, erre azonban már nem válaszolt, vélhetően azért, mert ekkor történt a baleset – mondta Pető György.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu
Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

UPDATE: Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője elmondta: a Cessna ejtőernyősöket vitt ugrani, a Piper pedig sétarepülésre indult. A két gép nagy sebességgel, szemből ütközhetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik