Belföld

Tiltja a törvény, mégis szegénységre hivatkozva szakítanak el gyerekeket családjuktól

gyermekszegenyseg(1)(960x640).jpg (szegénység, gyermekszegénység, )
gyermekszegenyseg(1)(960x640).jpg (szegénység, gyermekszegénység, )

A Társaság a Szabadságjogokért (Tasz) három éve kezdett el gyermekvédelmi ügyekkel is foglalkozni. Különösen azokkal az esetekkel, amiknél azt gyanították, azért vesznek el egy gyereket a családjától, mert szülei szegények.

Boros Ilona, a Tasz jogásza a 444.hu-nak mesélt arról, hogy az elején még csak néhány ilyen esettel találkoztak, később viszont világosság vált, a probléma rendszerszintű.

Egy gyereket viszont nem lehet a család anyagi helyzete miatt elszakítani családjától, ezt a törvény tiltja.Egy ilyen lépéssel a gyereknek komoly traumát okoznak, család nélkül nőnek fel.

Egy történet:

Jelenleg 23 ezer kiskorú él szakellátásban vagy nevelőszülőnél Magyarországon, évente 6-7 ezer gyerek lép be a rendszerbe.

Az teljesen egyértelmű, ha valakiket testileg vagy lelkileg bántalmaznak, őket kiveszik abból a közegből, ahol élnek, a TASZ szerint viszont vannak egészen furcsa okok is. Két példa: “Megjegyzem, hogy a várandós lenge öltözékben, papucsban jelent meg.” vagy „napközben a várandós nem tartózkodik otthon, állandóan úton van, anyósánál étkezik, napközben ott ücsörög, múlatja az időt”.

A Tasz több pert is indított az utóbbi időben, mert úgy érezték, nem volt olyan szintű a veszélyeztetettség, ami ezt indokolta volna. A pereket rendre a családok nyerték.

Boros a lapnak elmondta, a folyamatnak van egy menete, amit viszont nem mindig tartanak be.

A gyermekvédelmi törvény szerint a cél mindig a kiemelés megelőzése, a kiemelés utolsó utáni eszköz lehetne csak. Az eljárás akkor jogszerű, ha betartották a fokozatossági lépéseket.

Az állam már akkor is hibát követ el, amikor 30 nap helyett akár 3-4 hónapra is kiemeli a gyereket a családjából. A másik komoly gond, hogy a hazagondozási rendszer, vagyis amikor a gyerek visszamegy a családjához, nem működik. Pedig, ha a körülmények ezt lehetővé teszik, ennek kellene történnie. Ehelyett 18 évesen elhagyják az otthont, család, rokonok, szociális háló, végzettség nélkül.

A rendszer viszont nagyon drága,

egy állami gondozott havi költsége körülbelül 200 ezer forint.

Boros szerint ezt az összeget inkább a családokra kellene fordítani, így talán megelőzhető lenne az, hogy el kell szakítani őket a családjuktól.

A TASZ és a Város Mindenkié most aláírás gyűjtésbe kezdett és szeptember 20-án tüntetni is fognak az Emmi épülete előtt. Nem törvénymódosítást szeretnének, hanem azt, hogy tartsák be a törvényeket.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik