Belföld

Orbán: Brüsszel nem rossz-szándékú, csak naiv

orban-viktor-a-kossuth-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )
orban-viktor-a-kossuth-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )

Orbán Viktorral a Kossuth rádió 180 perc című reggeli hírmagazinjában készítettek interjút. A miniszterelnök a közrádióban, a pozsonyi EU-csúcs miatt csütörtök este készített beszélgetésben arról beszélt, hogy Pozsonyban csak belevágnak egy vitába, nem a lezárás egy cél, illetve az EU hibáinak elővétele. Az interjú teljes egészében az október 2-ára kiírt népszavazásról, illetve a menekültválságról szólt, más aktuálpolitikai ügyre a riporter nem kérdezett rá.

Szerinte Brüsszel két nagy hibát követett el: az egyik a Brexit, a másik az, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás megengedése miatt kezelhetetlen közbiztonsági helyzet alakult ki.

Sokan gondolhatják azt, hogy mivel itt nem látjuk a határainknál, nem is történik illegális bevándorlás

-mondta Orbán hozzátéve: jelenleg Olaszországba érkeznek a migránsok, de az időjárás változásával ismét a szárazföldön fog nőni a migrációs nyomás.

A visegrádi országok négypontos javaslatával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a V4-ek elvárásaikat hivatalosan is kinyilatkoztatják. A megegyezéshez már közel voltak Orbán szerint, a négy pontot benyújtják az Európai Tanácsnak.

A migrációs krízis fordulópont

Orbán Viktor szerint az unió az eddig felmerülő problémák kapcsán az egyre szorosabb európai együttműködést szorgalmazta, a migrációs krízis azonban fordulópontot jelentett.

A migrációs válság egy lehetőség, hogy megmutassuk: a válságra adott válaszként a nemzetállamokat kell megerősíteni

– mondta a miniszterelnök, aki szerint nem a több Európa nyújt segítséget, hanem az, “ha minden nemzetállamot segítünk abban, hogy a schengeni szerződésben vállalt határvédelmi kötelezettségét ő maga teljesítse”. Jelenleg azonban éppen fordítva van – mondta -, mert Brüsszel el akarja venni a nemzetállami jogosítványokat a migránsokkal kapcsolatban.

Kijelentette: a népszavazás nem egy elvont politikai ügy, hanem a rögvalóság, a menekültek szétosztását, a források megvonását mindenki a saját bőrén fogja érezni, nem politikai ügyről van szó. Kijelentette: “nem babra megy a játék”, a migránsoknak pénzt kell adni, ez pedig mindenkit érint – párthovatartozástól függetlenül.

Orbán Viktor Bulgária határvédelmi kérdéseivel kapcsolatban kijelentette: az unió kezdi belátni, hogy nem lehet egy bevándorlási nyomás alatt álló tagországot magára hagyni, míg Törökországba zsákokban küldik a pénzt. Az EU óvatlanságát a 40 év jólétnek tulajdonítja: szerinte a közösség hozzászokott ahhoz, hogy valahogyan még a legnagyobb problémák is megoldódtak, de ezúttal újfajta kihívással néznek szembe, nem lehet hibázni, mert a bevándorlás okozta károkat nem lehet jóvátenni. Orbán Viktor szerint Brüsszel nem rossz-szándékú, csak – az évtizedes jólét miatt – naiv.

A segítséget kell odavinni, nem az embereket idehozni

-jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint Európa egy fantasztikus hely, “ezért vagyunk belé szerelmesek”, idecsábítani embertömegeket a következmények mérlegelése nélkül rossz döntés.

Jó kérdéseket kell feltenni, jó sorrendben

– Orbán az árvízi veszélyhez hasonlította a migrációs ügyet. Mint mondta, az első kérdés ekkor is az, hogy meg lehet-e állítani a vizet, illetve most meg lehet-e állítani az embertömeget a határoknál fizikai akadályokkal. Meglátása szerint katonailag, technikailag erre van lehetőség. A válasz után azon kell dolgozni, hogy ez ne maradjon csupán elmélet, hanem a gyakorlatban is működjön – Magyarország érdekei azt diktálják, hogy ne itt, hanem minél délebbre tőlünk. Magyarország ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának.

Nihilisták

Ismét előkerült a “nihilista” jelző is: Orbán szerint sokan úgy gondolják, hogy a menekülteket nem lehet megállítani és ha már erre képtelenek vagyunk, akkor valahogyan oldjuk meg Európában az ügyüket. Ez a miniszterelnök szerint nihilizmus.

Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor

nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lennénk erre képesek

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az október 2-ai kvótanépszavazással az Európai Tanács a kötelező betelepítési kvótára vonatkozó döntésén kívánnak változtatni.

Orbán beszélt a “brüsszeli cselvetésről” is, miszerint ha a tagállamokkal nem sikerül megegyezni, akkor a baloldali vezetésű nagyvárosokkal paktálnak le. Szerinte Spanyolországban és Olaszországban ez megtörtént, a magyarországi, baloldali vezetésű városok is veszélyben vannak, de a betelepítésről a szavazópolgárok döntenek, nem a városvezetők.

A riporter kérdésére a miniszterelnök nem árulta el, milyen irányba mozdulnak, ha sikeres lesz a kvótareferendum. Mint mondta, először oda kell érni a hídhoz, aztán kell átmenni rajta. Vannak elképzelései, de “mindent a maga idejében” kell megtenni.

A miniszterelnök azzal zárta a felvételről, de vágás nélkül sugárzott beszélgetést, hogy

itt és most minden azon múlik, hogy mekkora összefogást hozunk össze.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik